Vágólapra másolva!
A McLaren csak a két Manornál gyorsabb, ismerte el Jenson Button, aki szerint maximum Fernando Alonsóval versenyezhet a vasárnapi Belga Nagydíjon, mert a többiek hamar faképnél hagyják őket. Alonso úgy véli, kaotikus verseny kell a pontszerzéshez, nem is számít újabb pontok begyűjtésére.

Új motorokat vetett be a Honda a hétvégi Belga Nagydíjra, amitől azt várták, hogy elérik a Ferrari szintjét, ehhez képest a Spanyol Nagydíj óta a legnagyobb hátránnyal, mindössze a 17-18. helyen zárták a spái időmérőt, 3,5%-kal lemaradva Lewis Hamilton pole pozíciót érő körétől. Jenson Button viszont elsősorban az aggasztja, hogy még a 16. helyzett Felipe Nasrtől is alaposan leszakadtak, így gyakorlatilag a senki földjén autóznak a mezőnyben.

„Az egyetlen pozitívum, hogy Fernandót legyőztem” – jelentette ki Button. „Úgy éreztem, mindent kisajtoltam az autóból, a köröm olyan jól sikerült, mint az, amivel 2012-ben megszereztem a pole-t, most viszont csak a 17. vagyok, néhány másodperccel lemaradva. Összességében élveztem a vezetést, és amikor átszeltem a célvonalat, az idő láttán azt gondoltam, hogy nem is rossz. Az viszont fáj, amikor kiderül, hol tartunk, és az előttünk lévő sráctól egy másodpercre vagyunk” – kesergett.

Button nem hisz a szemének az eredmény láttán Forrás: McLaren

Button szerint az aktuális Ferrari motorral ellátott Saubert vezető Nasr mögötti lemaradásuk „elbizonytalanító, és kiábrándító, rámutat, hogy rengeteg munka vár ránk a hátrány ledolgozásáig, és hosszú út áll előttünk, amíg boldogok lehetünk a csomagunkkal” – ismerte el. „Legalább a motor erősebb lett, de az ember mindig többet akar ennél, és még így is nagyon le vagyunk maradva” – összegzett a brit, aki a hétvégén összesen 50, míg csapattársa 55 rajthelyes büntetést kapott.

A spái pálya jellegéből adódóan a McLaren számított arra, hogy kevésbé lesznek versenyképesek például a Hungaroringnél – ahol szintén sokkal lassabbak voltak még a középmezőnynél is -, de Belgiumban csak a gyakorlatilag tavalyi technikát használó Manort tudják felülmúlni, a többi autót Button jelenleg utolérhetetlennek tartja. „Nem lesz könnyű bármennyit is előrelépni” – vélte.

„Csak a Manorokat fogjuk tudni megelőzni, a többiek meglépnek tőlünk. Fernando és én fogunk csatázni, és szerintem nem is fogunk más autókat látni, amíg le nem köröznek minket. Kihívás lesz 44 körön keresztül egyedül, körbe-körbe autózni, remélem, legalább egymást elszórakoztatjuk majd, hogy kicsit élvezetesebb legyen” – nyilatkozta a 2009-es világbajnok, akinek továbbra sem biztos a helye a McLarennél 2016-ra.

Alonso szerint a McLaren egyáltalán nem versenyképes Forrás: McLaren

Alonso ezúttal alulmaradt a házi versenyben, de munkáját nem segítette, hogy szinte az egész harmadik szabadedzést a bokszban töltötte, amíg a McLaren-Honda szerelői az autó kipufogórendszerét javították. A spanyol úgy véli, a Belga Nagydíj csupán tesztelésre alkalmas számukra, mivel a pontszerzést teljesen kilátástalannak tartja.

„Rengeteg esemény megtörténésére szükségem lenne holnap” – mondta a pontszerzés feltételeiről. „Korábban már említettem az esőt, de talán még ennél is több kell majd. Egy igen kaotikus futamra, mondjuk így. Ugyanakkor, szerintem a célunk holnap nem is lehet a pontszerzés. A valóságban kell élnünk, egyáltalán nem vagyunk versenyképesek. Holnap folytatnunk kell a tanulást, és gyűjtenünk kell az autóba a kilométereket” – monda Alonso, mintha csak a téli teszteken lennénk.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!