Vágólapra másolva!
Gary Hartstein a Twitteren fakadt ki Jean-Charles Piette, az FIA F1-es főorvosa, Gerard Saillant, az FIA Institute elnöke, és Jean Todt, a nemzetközi szövetség elnöke ellen. Úgy véli, hibáztak a később elhunyt Jules Bianchi mentésének megszervezésekor, ami rontotta a francia pilóta esélyeit.

Éles hangvételű, azóta törölt bejegyzésekben bírálja az F1 és az FIA orvosi stábjának első embereit és a szövetség elnökét a világbajnokság volt főorvosa, Gary Hartstein. Az amerikai származású doktor jelenleg nem érintett az F1-ben, de továbbra is rajta tartja a szemét a versenyzésen, így vette észre Felipe Massa és Felipe Nasr bejegyzéseit a Twitteren azzal kapcsolatban, hogy a pilótákat összekovácsolta Jules Bianchi elvesztése, és továbbra is küzdenek a sportág biztonságának javításáért.

Hartstein erre közölte, szerinte a pilótáknak azzal kellene kezdeni, hogy „követelik a főorvos kirúgását”, utalva Jean-Charles Piette-re. „Amíg ez nem történik meg, az aggodalmaik kissé üresnek tűnnek. Kezdjétek az alapoknál, srácok!” – írta. A Belgiumban praktizáló orvos Piette főnökét, Saillant-ot sem kímélte, róla úgy vélekedett, „bármilyen nehéz ezt elképzelni, még fogalmatlanabb” Piette-nél, majd hozzátette, hogy „minden, amit leírtam, tényszerű, és nem támadásnak szántam.”

Bianchi ellátását a helyszínen Hartstein közvetlen utódja, Dr Ian Robertson vezette, de az FIA F1-es orvosi küldöttségének élén már Piette áll, aki Robertson felettese Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

Rövid üzeneteiben kitért Jules Bianchi tragikus balesetére is, amelyet követően a francia versenyzőt a bevált protokoll helyett nem helikopterrel, hanem mentőautóval szállították kórházba. Úgy véli, nem lett volna szabad megtartani a versenyt tavaly Szuzukában, ha a helikopterek nem tudtak felszállni, és a kórházba szállítás időtartama meghaladja a 30 percet. „Nyilvánvalóan nevetségesnek” nevezte Piette magyarázatát, amely szerint a 40 percig tartó utazásnak nem voltak következményei.

Úgy vélte Piette „teljes tudatlansága és a traumatikus esetek kezelése terén lévő tapasztalatlansága minden alkalommal veszélyt jelent, amikor (a versenyzők) pályára lépnek.” Hartstein kijelentette, szerinte „Piette a felelős az elhunyt kollégájuk (Bianchi) katasztrofális, földfelszíni kimentéséért”, és „arra számítok, hogy ezt Bianchiéknak is elmondták. Azt hiszem, (az FIA) mindenképpen felelős.”

Hartstein már Bianchi balesete idején felhívta a figyelmet a pálya és a kórház távolságának jelentőségére

Hartstein közismerten rossz viszonyt ápol az FIA jelenlegi vezetésével, mióta 2012-ben váratlanul leváltották posztjáról, majd azzal vádolta az FIA Institute jelenlegi elnökét, Gerard Saillant-t, hogy belgiumi állásából is megpróbálta kirúgatni. Nem ment el szó nélkül az FIA elnöke, Jean Todt mellett sem: „A sport nem szerepel a napirendjén, csak saját magával foglalkozik. Még az utcai közlekedésbiztonsági hülyeségének is nagyobb a füstje, mint a lángja.”

A volt F1-es főorvos törölt tweetjeiről készült képernyőmentések az f1-insider.com-on láthatók.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!