Vágólapra másolva!
A technikai igazgató James Key szerint sokkal több van az autójukban, mint amit az eredmények mutatnak. A monacói kudarc különösen fájdalmas számára.

A Toro Rosso technikai igazgatója, James Key nem tagadja, nehéz elfogadnia, hogy a csapat szinte egyik idei versenyen sem tudta kihozni a maximumot az autójából. Gyakran a gyenge és megbízhatatlan Renault-motor miatt veszítettek értékes pontokat, máskor pedig a stratégiájukat rontották fel, vagy az újonc pilóták hibáztak. A Toro Rosso ezért csak a 7. helyen áll a konstruktőri bajnokságban, pedig Key szerint a tempójuk alapján sokkal jobb helyezést érdemelnének.

„Eddig elég vegyes az idei szezon" – mondta az Autosportnak. „Még mindig nem sikerült elegendő pontot szereznünk, és ennek számos oka van. Bizonyos tényezőket egyáltalán nem tudunk befolyásolni, és ez rendkívül bosszantó."

„Úgy vágunk neki a versenyeknek, hogy remek lehetőségek rejlenek bennünk. Egy ideig úgy tűnik, minden rendben van, és azt gondolnánk, semmi baj nem lehet" – tette hozzá. „A legfontosabb pillanatokban azonban mégis szétesik az egész, és gyakran nem értjük, ez hogy történhetett."

A Toro Rosso túl sok pontot dobott el idén Forrás: AFP/Jean Christophe Magnenet

Monaco volt a legbosszantóbb

Key számára a Monacói Nagydíj volt egy idény egyik legbosszantóbb versenye. Carlos Sainz és Max Verstappen a 8., illetve a 10. helyre kvalifikált, és a csapat biztos volt benne, hogy a lassú utcai pályán mindketten erős pontszerző helyeken érhetnek célba. Sainzt azonban a mezőny végére sorolták, amiért a Q1-ben nem állt meg a kötelező mérlegelésre, ezért a futamon csak a 10. helyet tudta elcsípni. Verstappen még rosszabbul járt, az ő versenye egy látványos balesettel ért véget.

„A monacói hétvégénk szerencsétlenül alakult. Ebben az is közrejátszott, hogy az újonc versenyzőinken nagy volt a nyomás ezen a trükkös pályán" – mondta Key. „Talán jobban is támogathattuk volna őket. Monaco nagyszerű lehetőségekkel kecsegtetett, de elrontottuk, és alulteljesítettünk."

Key szerint az időmérőn és a versenyeken is van mit javulniuk, de igazán rossz versenynek csak a Bahreini Nagydíjat tekinti, ahol mindkét pilótájuk kiesett. A szezon előtt azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a bajnokság 5. helyén végeznek, és erre még minden esélyük megvan, hiszen csak 8 ponttal maradnak el a pozíciót elfoglaló Force Indiától.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!