Vágólapra másolva!
Pat Symonds szerint a növekvő elvárások is a csapat fejlődését bizonyítják. Hisz benne, hogy a Williams költségvetéséből is le lehet győzni a nagyobb istállókat.

A Williams tavaly a konstruktőri világbajnokság 3. helyén végzett, az idény vége felé ráadásul a második leggyorsabb csapatnak bizonyultak a Mercedes mögött. A 2015-ös szezont azonban nemcsak a németek, hanem a Ferrari is jobban kezdte náluk, ezért az év elején többen kritizálták a teljesítményüket.

A Williams technikai főnöke, Pat Symonds azonban elárulta, egyáltalán nem zavarták a bírálatok, sőt egyenesen büszkévé tették, hiszen a növekvő elvárások is a fejlődésüket bizonyítják. „Szerintem elég érdekes, hogy a szezon kezdetén egyesek úgy érezték, nem teljesítünk a várakozásoknak megfelelően" – nyilatkozta az Autosportnak.

„Erre büszke vagyok, mert az év elején is a 3. helyen álltunk a bajnokságban, ráadásul stabilabb volt a helyünk, mint tavaly. Az emberek mégis azt gondolták, hogy jobban is szerepelhetnénk" – mondta. „Mi viszont úgy gondoltuk, hogy a rendelkezésünkre álló forrásokat és az alkalmazottak számát figyelembe véve nem teljesítünk túl rosszul."

A Williamsnél hisznek benne, hogy kevesebb pénzből is képesek lesznek a győzelemre Forrás: AFP

Nem a pénzen múlik a siker

Symonds szerint egyesek irreális elvárásokat támasztottak a Williams elé, és nem vették figyelembe, hogy az istállónak milyen mélyről kellett néhány éven belül felállnia. A csapat 2013-ban mindössze 5 pontot szerzett, ráadásul sokáig komoly anyagi gondokkal küszködtek. Ezért most

azt tartják a legfontosabbnak, hogy megszilárdítsák a helyüket a mezőny első felében.

„Ez egy fontos év a Williams számára. 2014-ben az volt a célunk, hogy újra versenyképesek legyünk, és ez sikerült is. A 3. helyünk a rengeteg befektetett munka és a menedzsment bátor döntéseinek gyümölcse volt" – magyarázta. „A 2015-ös idényben az a lényeg, hogy megszilárdítsuk a pozíciónkat, a versenypályán és azon kívül, az üzleti életben is. Szerintem eddig ebben is sikeresek voltunk."

A Williams az anyagi helyzetét tekintve is sokkal jobban áll, mint néhány évvel ezelőtt, de korántsem gazdálkodhatnak annyi pénzből, mint a többi élcsapat. Symonds szerint azonban nem ezen fog múlni, hogy a Williams a jövőben lépes lesz-e nyerni. „Én nem hiszek benne, hogy a győzelemhez feltétlenül szükség van ennyi pénzre.

ha szorosan együttműködünk, és jobban gondolkozunk a többieknél."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!