Vágólapra másolva!
Szerinte sokan vannak, akik a szponzorok hiánya miatt nem jutnak lehetőséghez a Forma-1-ben. Továbbra is szeretné, ha a nagyobb istállók harmadik autót indítanának.

Bernie Ecclestone úgy gondolja, valamilyen módon muszáj segíteni azoknak a tehetséges fiatal pilótáknak, akik a pénz hiánya miatt soha nem jutnának F1-es lehetőséghez. Az utóbbi években egyre nagyobb problémát jelent, hogy a Forma-1-be szinte csak jelentős szponzori támogatással lehet bekerülni, és sok tehetséges pilóta már fiatalon kénytelen lemondani az álmairól. Az újonc versenyzőket elsősorban a kisebb istállók szokták leigazolni, de gyakran nem az eredmények, hanem a pénz dönt a szerződésükről.

„Biztos vagyok benne, hogy számos jó versenyző van, aki soha nem fog F1-es lehetőséghez jutni" – nyilatkozta Ecclestone a Motorsport.com-nak. „Nem fognak versenyképes ülést felajánlani nekik, mert a csapatok nem szeretnének velük kockáztatni. Ha valamelyik istállónál megüresedik egy hely, olyan pilótát fognak keresni, aki egy csomó pénzt is hoz magával."

Ecclestone megkönnyítené a tehetséges fiatalok helyzetét Forrás: AFP

Ecclestone úgy véli, akár ő maga is segíthetne a fiatal tehetségeknek, mégpedig egy saját GP2-es istálló indításával. „Arra gondoltam, hogy talán csinálhatnánk valamit a GP2-ben" – mondta. „Indíthatnánk egy csapatot, és ha felfedezünk valakit, aki a képességei alapján az F1-be is felkerülhetne, beültetnénk az autónkba."

Ecclestone az istállók tiltakozása ellenére még arról a tervéről sem mondott le, hogy a nagy csapatokat kéri fel egy harmadik autó indítására. Az extra autókat az utánpótlás-kategóriák tehetségeinek tartaná fenn, akik így nemcsak tapasztalathoz jutnának az F1-ben, de a teljesítményüket is könnyebb lenne kiértékelni.

„A harmadik autóban négyszer-ötször is cserélődhetnének a versenyzők egy idény során, így a csapatok is könnyen találhatnának egy tehetséges pilótát az alacsonyabb szériákból" – vélekedett.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!