Vágólapra másolva!
Olasz lapértesülések szerint Jenson Button és tavalyi csapattársa, Kevin Magnussen is ülés nélkül maradhat jövőre a McLarennél, mivel a wokingi istálló a GP2 listavezetőjét, Stoffel Vandoorne-t ülteti autóba. Button jövője Kimi Räikkönen sorsától függhet.

Kétéves szerződést kötött Jenson Button a McLarennel a tavalyi szezon után, de ez nem garancia arra, hogy jövőre is a wokingi istálló egyik autóját vezetheti. A csapat szerint a pilótafelállásukkal nem foglalkoznak, de Button is utalt arra, hogy nem feltétlenül marad a küszködő McLarennél. Eközben a brit tavalyi csapattársa, Kevin Magnussen is keményen készül az esetleges visszatérésre, és gyakran posztol a Twitterre olyan bejegyzéseket, amelyek szerint bízik abban, hogy erre esélye is lesz.

Lehetséges viszont, hogy mindketten hoppon maradnak, az Italiaracing.net ugyanis arról számolt be, hogy a McLaren a 23 esztendős Stoffel Vandoorne-t szerződteti 2016-ra. A belga pilóta jelentős fölénnyel vezeti a GP2 idei pontversenyét, és korábban még Magnussen is elismerte, hogy riválisának helye van az F1-ben. A lap szerint a bejelentés már a következő futamon, Vandoorne hazájában, a Belga Nagydíjon is megtörténhet.

Vandoorne veszi át Button helyét a McLarennél? Forrás: McLaren

A McLaren szóvivője a Pitpass.com megkeresésére cáfolta, hogy Spában bejelentést terveznek, de azt nem erősítette meg, hogy Button jövője biztos lenne a csapatnál. „A tudósítások nem tükrözik a valóságot" – jelentette ki. „Nem teszünk bejelentést Spában a versenyzőkkel kapcsolatban. Ezzel szemben, a megfelelő időpontban fogunk tárgyalni, dönteni, és bejelentést tenni a 2016-os felállásunkról."

Elképzelhető, hogy Button szolgálataira a jövőre bemutatkozó Haas is vevő lehet. A Motorsport.com információi szerint az amerikai istálló ötre csökkentette a lehetséges pilóták számát, köztük Esteban Gutiérrez a legesélyesebb, de Gene Haas sejtelmesen azt nyilatkozta, hogy "a jelenlegi F1-es csapatok döntéseire várunk, mielőtt mi is határozunk. Soha sem tudni, ki válik elérhetővé, és úgy tűnik, a nagyobb istállók egyre fiatalabb versenyzőket ültetnek be, így tapasztaltabbak válhatnak szabaddá."

Ennek a feltételnek szigorúan véve csak Kimi Räikkönen és Button felel meg, de nem valószínű, hogy a finn pilóta hajlandó lenne a gyári Ferraritól a fiókcsapathoz igazolni. Buttont korábban a Williams egyik ülésével is összefüggésbe hozták, de az átigazolás előfeltétele valószínűleg az lenne, hogy Valtteri Bottas a Ferrari kedvéért elhagyja a grove-i istállót, ennek esélye viszont csökkent. A másik autót vezető

Felipe Massa egyelőre nem rendelkezik érvényes szerződéssel 2016-ra, ám a brazil szerint ennek megkötése csak formalitás.

Magnussen jövőjével kapcsolatban nincs hír, de szponzorok nélkül a McLarennél aligha rúghat labdába.

„Azt tervezem, hogy a Williamsnél folytatom” – nyilatkozta Massa az O Estado de S. Paulo című napilapnak. „Boldog vagyok a csapatnál, mert tisztelnek. Még semmit sem jelentettünk be, semmit sem írtunk alá, de úgy hiszem, hogy jövőre is maradok. Legalábbis erre vágyom, és nem látom okát, hogy a csapat ne ezt akarná. Massa az UOL Esporténak elmondta, a szerződéshosszabbításnak „még nem jött el az ideje, de az ügy folyamatban van, nem hiszem, hogy sokáig fog tartani.”

Elégedettek vele

Massa valószínűleg helyesen ítéli meg a helyzetét, mivel Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója elégedettségének adott hangot a brazil pilóta teljesítménye láttán. A Ferrari korábbi versenyzőjének F1-es pályafutása csaknem véget ért, amikor az olaszok Räikkönen szerződtetése miatt menesztették, Symonds viszont úgy véli, Massa bizonyította rátermettségét korábbi csapattársa, Fernando Alonso ellen, a Williamsnél pedig másodvirágzását éli.

– mondta az Autosportnak. „Felipe képes volt versenyezni Fernandóval és meg is tette. Engem viszont még így is meglepett, hogy milyen jól beilleszkedett a csapatba. Azáltal, hogy olyan környezetbe került, ahol megbecsülik őt, még annál is jobban szerepelt, mint amire tőle számítottam.”

Räikkönen számára a család egyre fontosabb

Az egész átigazolási lánc kulcsfigurája továbbra is Räikkönen. A közvélemény a nyár elején már szinte biztosra vette, hogy a Ferrari jövőre nem tartja meg a finn pilótát, de a Scueria eddigi utolsó világbajnokának esélyei a Magyar Nagydíj idején ismét javulni kezdtek. Ő maga korábban kijelentette, „fogalma sincs”, hogy mihez kezd 2016-ban, és az otthoni pihenést is elképzelhetőnek tartotta. Élettársa, Minttu Virtanen elárulta, Räikkönen szeretné, ha bővülne a családjuk.

„Kimi számára a család elsőbbséget élvez” – nyilatkozta a Kauneus and Terveys című finn magazinnak. „A munkájában keménynek és önzőnek tűnhet, de otthon teljesen más ember” – mondta. „További gyerekeket szeretne. Ha rajta múlna, rögtön ismét apa lenne. Én is szeretnék egy második gyermeket, ha a terhesség nem járna annyi negatívummal. Abban viszont egyetértünk, hogy nem szeretnénk, ha túl nagy korkülönbség lenne a gyermekeink között.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!