Alonso hiába erőlködött, rosszul tudta a szabályokat

Forma-1, Magyar Nagydíj, Fernando Alonso, McLaren
McLaren Honda's Spanish driver Fernando Alonso (R) is helped by staff pushing his car after a trouble on the track during the qualifying session at the Hungaroring circuit near Budapest on July 25, 2015, on the eve of the Hungarian Formula One Grand Prix. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Visszatolta az autóját a bokszba, de a pályára nem mehetett volna ki újra. Mindkét McLaren banális műszaki hiba miatt romlott el a Magyar Nagydíj időmérőjén.

A McLaren nem lépett előre a rajtrácson a Magyar Nagydíjon sem, a versenyzőiknek ezúttal is küzdeniük kellett, hogy beverekedjék magukat az időmérő második fordulójába. Ez végül csak Fernando Alonsónak sikerült, Jenson Button ugyanis a hibrid rendszer szoftverének meghibásodása miatt megrekedt a 16. helyen.

"Nem jött meg az erő a célegyenesben. Furcsa, ilyennel még nem találkoztunk" - mondta az utolsó köréről. "Nem számítottunk rá. Tanulni fogunk belőle, és remélhetőleg nem fordul elő újra."

Button McLarenjében a Q1 végén elromlott az ERS Forrás: Farkas Péter - Origo

A McLaren versenyigazgatója, Eric Boullier az Origo GPhírek-nek megerősítette, hogy ettől a hétvégétől nagyobb teljesítményen használhatták a Honda ERS-ét, de elárulta, hogy egyelőre csak az edzéseken, a futamon még nem. A Buttonnal történtek miatt nem aggódik, mert a hibát szerinte emberi mulasztás okozta, a brit versenyző azonban kb. 3 tizedmásodpercet vesztett vele, pedig

e nélkül ő is ott lehetett volna a Q2-ben, hiszen a 15. Carlos Sainztól alig 1 tizeddel kapott ki.

Button azért is sajnálja a történteket, mert "jónak érezte a balanszot", és az volt a benyomása, hogy az autója egyébként fejlődött.

Alonso maga tolta az autóját

Alonso a Q2-ben már nem mutathatta meg, mire képes, ugyanis az első köre végén, a bokszutca bejáratához közeledve megállt alatta az autó. A pilótafülkéből kipattantva egyből tolni kezdte a lerobbant McLarent a bokszutca felé vezető emelkedőn, és a hőség ellenére akkor sem vette le róla a kezét, amikor a segítségére sietettek a beavatkozó bírók.

Alonso besegített a hivatásos személyzetnek. További felvételekért kattintson a képre! Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Csakhogy tévedett. "A garázsban szóltak, hogy nem mehetek ki újra" - árulta el. "A szabályban ugyanis az áll, hogy"

Ez már csak azért is így volt, mert Boullier az Origo GPhírek kérdésére azt mondta, Alonso a szabálytól függetlenül sem térhetett volna a pályára, mivel az autójában az ERS egyik csatlakozója rázódott le a helyéről, és a javításra már nem maradt idő. „Az a csatlakozó az akkumulátornál van, le kell szedni a padlólemezt, hogy hozzáférjünk" - mondta.

Alonso Ron Dennistől azért bezsebelt egy dicséretet az elszántságáért. "Fura ez a szabály, mert gyakran lehet látni, hogy egy autót tréleren hoznak be a bokszba, és utána mégis ki lehet menni vele a pályára" - tette hozzá a spanyol.

Alonso a 15. rajthelyről fog nekivágni a Magyar Nagydíjnak, de csapattársához hasonlóan úgy érzi, "még így is ezen a hétvégén voltunk a legversenyképesebbek eddig."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma–1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!