Vágólapra másolva!
Carmen Jordá reméli, hogy hozzájárulhat még több női pilóta részvételéhez az utánpótlás-bajnokságokban. Ideális csapattársa az egykori ralis, Michèle Mouton, aki viszont nem tartja nagyra Jordá eddigi eredményeit.

A Twitteren válaszolt a rajongók kérdéseire Carmen Jordá, a Lotus fejlesztő pilótája, aki Susie Wolff mellett jelenleg az egyedüli női pilóta, akinek rövidtávon esélye nyílhat arra, hogy F1-es autót tesztelhessen. Jordát sokan kritizálták, mert alacsonyabb géposztályokban nem alkotott maradandót, de egy feltevésre reagálva elmondta, szeretne rácáfolni a bírálatokra. „Igen, nehéz lesz, de majd az idő eldönti.”

Jordá rámutatott, hogy „nagyon kevés nő képes összehozni” az F1-es szereplést, és hozzátette: „Azért is küzdök, hogy több lehetőséget teremtsek a nőknek az alacsonyabb sorozatokban.” A spanyol hölgy azzal a céllal igazolt a Lotushoz, hogy felkészüljön egy F1-es tesztre, de ennek időpontja egyelőre nem ismert. Ő viszont úgy érzi, „minden nap egy lépéssel közelebb kerül” a várva-várt alkalomhoz.

Carmen Jordá minden versenyen ott van, de a protokolláris fellépésein túl egyelőre nincs sok látszata a munkájának Forrás: Lotus F1 Team

A 27 esztendős pilóta Michèle Moutont, a rali-világbajnokság egyetlen női futamgyőztesét jelölte meg ideális csapattársként, Mouton viszont nemrég kitérő választ adott, amikor Jordá eddigi eredményeinek kommentálására kérték, de utalt arra, hogy nincs lenyűgözve a spanyol versenyző pályafutásától.

„Ha olyan női pilóták neveit kellene felsorolnom, akik képesek lennének bejutni az F1-be, akkor Simona de Silvestrót, Danica Patricket, Susie Wolffot sőt akár még Beitske Vissert is megemlíteném, mivel jól szerepel a Formula Renault 3.5-ben” – jelentette ki. „Ezek a lányok nagyon jó eredményeket értek el a pályafutásaik során. Vannak kevésbé sikeres nők is, akik előreléptek a motorsport ranglétrán, de ez inkább marketing stratégiáknak és politikai okoknak köszönhető, ez pedig engem nem érdekel.”

Mouton navigátorként kezdte, majd pilótaként is sikeressé vált Forrás: Audi

Mouton 2010-ben az FIA Nők a motorsportban nevű bizottságának elnöke lett, de továbbra is úgy véli, „egyszerűen nem vesz részt elég nő a motorsportokban”, viszont nem támogatja külön női kategóriák indítását. „A legfontosabb, hogy a lányok ugyanahhoz a technikához juthassanak, mint a fiúk”- mondta. „Amikor én versenyeztem, ugyanolyan lehetőségeim voltak, mint a férfi ellenfeleimnek. Egyforma esélyekkel könnyen kiderül, valaki elég jó-e vagy sem.”

A francia expilóta elmondta, „célunk, hogy a lányok is egyenlő feltételeket kapjanak. A dolgok kezdenek előre mozdulni, van is már némi eredmény, de továbbra is keményen dolgozunk a nemzeti szövetségek segítségével. A feladat óriási, de már kezdenek eredmények mutatkozni.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!