Vettel sem segíthetne a Red Bull idei küszködésén

Forma-1, Christian Horner, Red Bull Racing, Brit Nagydíj
NORTHAMPTON, ENGLAND - JULY 05: Infiniti Red Bull Racing Team Principal Christian Horner works on the pit wall during the Formula One Grand Prix of Great Britain at Silverstone Circuit on July 5, 2015 in Northampton, England. (Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images/Red Bull Content Pool // P-20150705-00558 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Továbbra is a Renault-tól várja a megváltást a Red Bull, és nem tervezik James Key elcsábítását a Toro Rossótól, mondta Christian Horner, aki úgy véli, csak a pénzük lenne kevesebb, ha Sebastian Vettel az idei szezonra is velük marad.

Nem az elvárásoknak megfelelően alakul a Red Bull idei szezonja: a brit istálló az élmezőnytől alaposan lemaradva próbál visszatalálni a siker útjára, és gyakran kénytelenek azt is elszenvedni, hogy a jóval kisebb költségvetéssel dolgozó testvércsapatuk, a Toro Rosso is megszorongatja őket. Felmerült már az az ötlet, hogy az olaszok főtervezője, James Key léphet a háttérbe húzódó Adrian Newey örökébe, de Christian Horner szerint nincsenek ilyen terveik.

„Egyáltalán nem érdeklődünk iránta” – jelentette ki a Red Bull csapatfőnöke az F1 hivatalos weboldalának. „Erős technikai csapatunk van. Adrian továbbra is mindenben részt vesz, Rob Marshal, Pierre Wache és Dan Fallows pedig erős technikai stábot alkot, úgyhogy nincs igényünk bármit is változtatni” – jelentette ki, majd hozzátette, hogy az elmúlt évek során 50 győzelmet alkotó sikercsapat legtöbb tagja továbbra is Milton Keynesben dolgozik.

Horner nem szervezi át a Red Bull technikai stábját Forrás: Getty Images/Mark Thompson

A Red Bulltól azonban tavaly több kulcsember is távozott: Peter Prodromou a McLarenhez tért vissza, Adrian Newey a Red Bull Technologiesnél különböző, F1-hez nem köthető projektekkel kezdett foglalkozni, Sebastian Vettel pedig a Ferrarit választotta. Horner őt sem hiányolja: „Ha Sebastian még mindig a Red Bullnál lenne, a helyzetünk akkor sem lenne más, mert nem a versenyzők a problémáink” – jelentette ki. „Csupán szegényebbek lennénk!” – utalt a négyszeres világbajnok fizetésére.

Horner szerint „a versenyképességünket leginkább befolyásoló szempontra sajnos nincs ráhatásunk”, amivel ismét előhúzta a Renault-kártyát, bár ezúttal enyhe optimizmusának adott hangot. „Amennyire tudom, jól haladnak a próbapadon. Meghoztak néhány stratégiai döntést a szezon hátralévő részére vonatkozó fejlesztési irányokkal kapcsolatban. Ez óriási hatással lehet a következő évre” – jelentette ki.

A brit menedzser szerint a motorfejlesztés jelenlegi állapota szerint legalább két-három hónapra van szükség ahhoz, hogy a Renault érdemi előrelépést tegyen. Kijelentette, „ennek még az idén meg kell történnie”, és reményét fejezte ki, hogy az előrelépés a következő szezon során is hasznos lesz. Horner hangsúlyozta azt is, hogy jövőre még nem „flörtölnek” a Ferrarival egy motorszállítói szerződés kapcsán, és továbbra is a Renault-val terveznek, de úgy vélte, 2017 „már egy teljesen másik kávéház lehet.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!