Vágólapra másolva!
Bob Fernley úgy véli, a B-autóval végre az őket megillető pozíciókban végezhetnek, de Pérez szerint Silverstone-ban még nem lesz látványos a fejlődésük. A Lotus és a Toro Rosso legyőzése a céljuk.

Már az idény elején tudni lehetett, hogy a téli fejlesztési programjuk csúszása miatt a Force India egy ideiglenes autóval kezdi meg a 2015-ös évet, majd a szezon közben egy B-specifikációjú autóra váltanak. A fejlesztési csomagot eredetileg a Spanyol Nagydíjra ígérték, de végül csak múlt héten, az ausztriai futamot követő teszten tudták pályára vinni a VJM08 új verzióját.

Az autó többek között új szárnyakat, orrkúpot, padlólemezt és karosszériát kapott, és a kétnapos teszten biztató teljesítményt nyújtott. A Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley ezért arra számít, hogy a Brit Nagydíjtól kezdve jelentősen javulhat az istálló formája.

„Igazából most kezdődik számunkra az idény" – nyilatkozta Fernely az Autosportnak. „Ez lesz az első alkalom, amikor tényleg az elvárásainknak megfelelő eredményekre lehetünk képesek."

A spielbergi teszten jól működött az új Force India Forrás: Force India

Fernley hozzátette, a pénteki szabadedzéseken még rengeteg munka vár a csapatra, hiszen el kell végezniük az utolsó korrelációs teszteket, de bíznak benne, hogy a fejlesztések élesben is beválnak majd. A Force India még egy nagyobb fejlesztési csomagot tervez bevetni az idény közben, ez Fernley szerint Spában vagy Monzában lesz esedékes. „Erre majd a nyári szünet után kerül sor, és attól függ majd, hogy minden megfelelően működik-e Silverstone-ban" – mondta. „Elég agresszív fejlesztési programot tervezünk."

Pérez óvatosságra int

A módosított autót a Force India versenyzői is nagyon várják, de Sergio Pérez szerint a silverstone-i teljesítményükből még nem lehet majd komoly következtetéseket levonni. A mexikói rámutatott, hogy az elmúlt időszakban a régi autójukkal is jól szerepeltek, a silverstone-i pálya pedig a gyors kanyarok miatt nem kedvez nekik.

„Ne felejtsük el, hogy az Osztrák Nagydíjról jövünk, ahol előnyünk származott a Mercedes motor erejéből, és a kevés kanyar is kedvezett nekünk" – mondta. „Biztos vagyok benne, hogy itt is láthatunk majd javulást, de talán csak a közvetlenül előttünk álló autók mögé sikerül majd felzárkóznunk. Ezen a pályán azonban az is nagy előrelépést jelentene, ha harcba szállhatnánk velük."

„Mindannyian nagyon optimistán várjuk, mire lesz képes az új autó, de reálisan kell néznünk a helyzetet" – tette hozzá. „Időre lesz szükségünk, mire ki tudjuk hozni belőle a maximumot."

Pérez azzal is elégedett lenne, ha a Force India a hétvégén le tudná győzni két közvetlen riválisát, a Lotust és a Toro Rossót. „A Lotus valamiért nem tudja kihasználni a benne rejlő lehetőséget, például a megbízhatósági gondjaik miatt. Ettől függetlenül úgy gondolom, veszélyesek lesznek ránk" – mondta. „A Toro Rossónak remek autója van, és a nagy leszorítóerőt igénylő pályákon erősek lehetnek."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!