Vágólapra másolva!
Egy konzorcium állítólag szeretné megvenni a Forma-1 tulajdonrészének jelentős hányadát. Ecclestone elismeri, hogy tulajdonosváltásra kerülhet sor, de a hírek szerint ő maradna a sport élén.

A Financial Times értesülései szerint egy amerikai és egy katari vállalat összefogásából létrejött konzorcium arra készül, hogy megvásárolja a Forma-1 tulajdonjogának jelentős hányadát, később pedig egyre nagyobb hatalmuk lehet a sportág irányítása felett.

Az amerikai-katari konzorcium állítólag a Forma-1 jelenlegi tulajdonosának, a CVC Capital Partnersnek a 35,5 százalékos részesedését szeretné megvásárolni. A konzorciumot alkotó két fő vállalat az amerikai RSE Ventures, amely többek között az NFL-ben szereplő Miami Dolphins tulajdonosa, valamint a Qatar Sports Investment (QSI), amely a Paris Saint-Germain focicsapatát is magáénak tudhatja.

A konzorcium állítólag 7-8 milliárd dollárért vásárolná meg a tulajdonrészt, de hivatalos ajánlatot egyelőre nem tettek. A Forma-1 kereskedelmi jogainak tulajdonosa, Bernie Ecclestone egy Reutersnek adott nyilatkozatában elmondta, egyelőre semmilyen üzletről nem tud, de a CVC részesedésének eladása az ő tulajdonrészét is érintené.

A Reuters szerint Dieter Hahn, a Constantin Medien nevű német médiacsoport elnöke is tagja a konzorciumnak, bár a pontos szerepét egyelőre nem tisztázták. A médiacsoport 2013-ban kártérítési követelést nyújtott be Ecclestone ellen, akit akkor a Gerhard Gribkowsky-féle vesztegetési ügyben hallgattak ki vádlottként. A Constantin Medien a Forma-1 legutóbbi tulajdonosváltásakor szerződésben állt a Bayern LB-vel, azzal a bankkal, amelynek F1-es részesedését a kockázatelemző Gribkowsky a valósnál alacsonyabb értékűre becsülte.

Ecclestone-t az új tulajdonosok is az F1 élén tartanák Forrás: AFP

Hahn állítólag szeretne javítani a Forma-1 televíziós közvetítésén, szerinte ugyanis Ecclestone nem sokat tesz ezen a területen, ami hozzájárulhatott a sport népszerűségének csökkenéséhez. A német médiacsoporttal a hírek szerint együtt dolgozik a Leonardo befektetési bank is, de az ügyről egyelőre egyik fél sem volt hajlandó nyilatkozni. A CVC részéről állítólag a Goldman Sachs, a konzorcium részéről pedig a JP Morgan dolgozik az ügyön, de ők sem erősítették meg a híreszteléseket.

Tényleg eladhatják az F1-et

A CVC elnöke, Donald Mackenzie egyébként ritka látogatást tett az Osztrák Nagydíjra, és maga Ecclestone is elismerte, hogy a Forma-1 újabb tulajdonosváltás előtt állhat. Elmondása szerint őt is három-négy potenciális vevő kereste fel az elmúlt hónapokban.

„Fogalmam sincs, hogy közülük bárki is közel került-e az üzlet véglegesítéséhez, de a CVC folyamatosan adásvételi ügyeket bonyolít le különböző cégekkel" – mondta a The Timesnak. „Nagyon elégedettek az F1-gyel, és Donald nem szívesen ad el semmit, de a vállalatuk fő tevékenysége az értékesítés, és mindennek van ára."

Ha meg is történik a tulajdonosváltás, a Financial Times szerint ez nem jelentené Ecclestone uralmának végét. A potenciális vevők ugyanis úgy gondolják, a 84 éves üzletember még sokat tehet a sportért, például tovább terjeszkedhetnek az amerikai és kínai piac felé.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!