Vágólapra másolva!
Független, külső szakértő által megálmodott új szabályokat és erős kézzel irányított Forma-1-et szeretne a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner. Megkérdőjelezte, hogy várhatnak-e 2017-ig a reformokkal.

Hetek óta téma a Forma-1-ben a sportág látványosságának javítása. A Stratégiai Munkacsoport tagjai versenyről versenyre folyamatosan tárgyalnak, de nem igazán lépnek előre annak érdekében, hogy 2017-re olyan szabályok szülessenek, amelyek a versenyzők és a közönség számára is izgalmasabbá tennék a futamokat, lehetőleg a jelenleginél olcsóbbak lennének, és közben ne kelljen senkinek se lemondani a jogdíjakból befolyó bevételeik egy részéről sem. Christian Horner átvágná a gordiuszi csomót.

„Az itt látható büntetések a Stratégiai Munkacsoport munkájának túlzottan összetett eredményei” – utalt a Red Bull csapatfőnöke autóik 10 helyes rajtbüntetésére, és a McLaren egyenként 25 (!) helyes hátrasorolására. „A munkacsoporttól el kell venni ezt a feladatot, és előjönni egy kész termékkel, amit le kell tenni a csapatok elé. Talán egy független félre van szükségünk, egy Ross Brawnhoz hasonló valakire, aki nem érdekelt fél, de ismeri ezt a játékot, megérti a kihívásokat, és képes alkotni egy szabályrendszert.”

Christian Horner szerint a Red Bull egykor ellenfele, Ross Brawn alkalmas lenne az F1-es szabályok megalkotására Forrás: Pirelli

Horner szerint minél gyorsabb döntésekre van szükség. Szerinte a sportág nem feltétlenül engedheti meg magának, hogy 2017-ig várjon a reformokkal. A brit menedzser úgy véli, helytelen, hogy a rengeteg, technikai okokra visszavezethető büntetés miatt szombat estig kell várni az időmérő végeredményére, sőt egyeseknek még a futamokon is bűnhődniük kell a motorcserék miatt. Horner álláspontja szerint a sokat emlegetett Stratégiai Munkacsoport „alkalmatlan” a szabályalkotásra.

„A jogtulajdonosnak (FOM) és a szankcionáló testületnek (FIA) kellene eldönteni, hogy az F1-nek milyennek kell lennie, majd letenni a terveket a csapatok elé. ’Tessék, azt akarjuk, hogy ez legyen a termék, ezek a szabályok, itt kell aláírni a nevezési lapot.’” – magyarázta. Horner álláspontjával Bernie Ecclestone is teljesen egyetért, de a csapatokkal kötött szerződések miatt 2020 előtt nem várható, hogy a Stratégiai Munkacsoportban érdekelt istállók lemondanának a befolyásukról.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!