Vágólapra másolva!
A jövő héten döntik el, hogy elindulnak-e a június 17-én lezáruló pályázaton. Egyeztetnének a csapatokkal, de ők nem akarnak nagyobb gumikat az F1-ben.

Egy hét sincs már a 2017-től érvényes gumiszállítói szerződésre vonatkozó pályázatok beadására, a Motorsport.com viszont úgy értesült, hogy a Michelin csak jövő hétfőn, azaz a június 17-én esedékes határidő előtt két nappal határozza el, hogy indulnak-e az FIA tenderén vagy sem. A francia gyár képviselői korábban kijelentették, akár kizárólagos szállítóként is visszatérnének a sportba, de mindenképpen nagyobb átmérőjű, és a Pirelliknél tartósabb gumikat gyártanának.

„Adunk még néhány napot magunknak, hogy döntést hozzunk, de legalább 50-50% az esély” – mondta Pascal Couasnon, a Michelin motorsport-igazgatója a Motorsport.com-nak. „Az ötleteink megvannak, és ezekről beszéltünk is már, meg szeretnénk adni a lehetőséget a csapatoknak, hogy ezeket jól alkalmazni tudják, úgyhogy a következő napok során meghozzuk a döntést és a jövő héten már lehet majd tudni, hogy mi is történik.”

A Michelin a Formula e-ben használatos abroncsokhoz hasonló gumikat szeretne az F1-ben is Forrás: Formula E/LAT Photographic

Az FIA a tenderkiírásban nyilvánvalóvá tette, hogy csak akkor támogatnák nagyobb átmérőjű gumik szállítását, ha abból az F1-ben érdekeltek profitálnának. Noha az utcai autókra készülő abroncsok fejlesztését segíthetnék a nagyobb keréktárcsákra szerelt, alacsonyabb oldalfalú F1-es gumik, a csapatok technikai menedzserei határozottan ellenzik a nagyobb gumik bevezetését.

A Michelin ennek ellenére nem vetette el a pályázat benyújtását, de Couasnon elismerte, a francia gyártó számára nem ideális a jelenlegi paraméterek megtartása. „Világos, hogy a Michelin nyitott, és hajlandó megtárgyalni ilyen (a jelenlegi abroncsmérettel kapcsolatos) témákat is, de úgy véljük, a gumik szempontjából ennek nem lenne értelme, úgyhogy ez igen nehezünkre esne” – kommentálta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!