Vágólapra másolva!
Sergio Marchionne is elutazott a Kanadai Nagydíjra, ahol a Ferrari elnökeként helytelennek tartotta a vállalat korábbi hozzáállását a sporthoz.

Vasárnap Montrealba látogatott a Ferrari és a FIAT-Chrysler kanadai születésű elnöke, Sergio Marchionne, és kijelentette, hogy változásokat vár a Forma-1-ben. „Emberekkel teli lelátókat szeretnék, azt, hogy a lehető legtöbben nézzék a sportot, amelynek az F1-hez közel állók számára igazán érdekes élményt kell nyújtania” – mondta a paddockban sétálva a Sky Sportsnak.

Marchionne az autóipar egyik legbefolyásosabb szereplője, tavaly meglepetésre a Ferrari korábban kirobbanthatatlannak vélt elnökét, Luca di Montezemolót is lemondatta a sportautó-gyár éléről. Azóta a Scuderia is látványos fejlődésnek indult, ami részben az elnök lobbijának is köszönhető, amellyel elérte, hogy az idén a szezon közben is lehessen motorokat fejleszteni. Marchionne úgy véli, további szabályváltozások szükségesek.

Sergio Marchionne egyszerűbb, szórakoztatóbb F1-et szeretne Forrás: AFP

„Fontos, hogy leegyszerűsítsük a sportot. Számtalan szabályt alkottunk, amely mindenkinek az életét megbonyolítja. Bármelyik csapatmenedzserrel megbeszélhetjük, hogy milyen technikai mellékhatásokat kell kezelniük a meghozott döntéseik után” – jelentette ki, majd kritizálta a Ferrari korábbi vezetését is.

A kanadai-olasz üzletember úgy véli, az F1 azért nyerte el jelenlegi, túlszabályozott formáját, mert bizonyos csapatok ragaszkodtak a nyerő szériájukhoz, mások pedig az előírások megváltoztatásával próbálják legyőzni őket. „Nagyon jelentős szerepe volt a védekező mechanizmusoknak, amelyek bizonyos személyek vagy csapatok pozíciójának megóvása érdekében léptek működésbe, beleértve egy időszakban a Ferrarit is, amikor megpróbálták meghosszabbítani a győzelmi sorozatot” - vélte.

Semmi sem tart örökké

Hosszú évek Ferrari-, majd Red Bull-dominanciáját követően tavaly óta a Mercedes került egyértelmű fölénybe, és a csapat menedzsmentje sportpolitikai színtéren is igyekszik konzerválni a jelenlegi, kényelmes előnyét. Marchionne viszont úgy véli, a szabályalkotás terén nem a csapatok, hanem a közönség igényének kell megfelelni, mert regulákkal úgysem lehet fenntartani a sikert.

„Az én vezetői tapasztalatom az, hogy az ilyen hegemóniának úgyis vége szakad. Tavaly láthattuk, ahogy a Mercedes is visszatért a győzelem útjára, és ez rettenetesen meglepte a Ferrarit. Viszont megmutatta, mennyire csak pillanatnyi állapot, amikor valaki nyer, hacsak nem kezeli igazán intelligensen a helyzetet. Úgy vélem, túl messzire mentünk. Vissza kell fognunk magunkat, vissza kell térnünk a sport alapvető hajtóerejéhez, amely az egyszerűség. Újra látványsporttá kell tennünk.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!