Vágólapra másolva!
A Lotus vezérigazgatója kizárta azt a lehetőséget, hogy eladják a csapatot a Renault-nak, miközben a francia motorgyártó továbbra is a jövőjét fontolgatja. A Toro Rosso szorosabb kapcsolatot alakítana ki a Renault-val.

A Renault állítólag a következő hetekben dönti el, milyen szerepet vállalnak a jövőben a Forma-1-ben. A francia gyártó jelenleg csak két csapatnak, a Red Bullnak és a Toro Rossónak szállít motort, de mindkét istálló panaszkodik a megbízhatatlan és lassú hajtásláncok miatt. A Renault most azt fontolgatja, hogy továbbra is csak motorszállítóként szerepeljenek-e a Forma-1-ben, egy csapat felvásárlásával növeljék a jelenlétüket, vagy teljesen kiszálljanak a sportból.

Szóba került, hogy a Renault a Lotus felvásárlását célozhatja meg, hiszen az enstone-i gárdával sikeres közös múltra tekinthetnek vissza: a jelenlegi istálló annak a gyári Renault-csapatnak az utódja, amely 2005-ben és 2006-ban megnyerte a világbajnokságot. A Lotus azonban tavaly motorszállítót váltott, és idén már a Mercedes hajtásláncait használja, a vezérigazgató Matthew Carter ráadásul kijelentette, hogy nem szerepel terveik között az istálló eladása.

„Tudom, hogy a Renault most fontolgatja a Forma-1-es jövőjét" – idézi Cartert a Reuters. „A vállalat vezetősége próbálja eldönteni, hogy csak motorokat gyártsanak, kiszálljanak a Forma-1-ből, vagy gyári csapatként folytassák. A mi tulajdonosaink azonban kategorikusan kijelentették, hogy a csapat nem eladó."

A Lotus vezérigazgatója szerint a csapat nem eladó Forrás: AFP

A Toro Rosso nyitott a szorosabb együttműködésre

A Renault-nak így már csak két lehetősége maradna: vagy a Toro Rossóval, vagy a Force Indiával próbálhatnak szorosabb kapcsolatot kialakítani. A Toro Rosso már korábban jelezte, hogy nem bánnák, ha szorosabb szálak fűznék őket a Renault-hoz, a csapat teljes felvásárlását azonban valószínűleg nem támogatnák. Franz Tost az F1 hivatalos honlapjának adott interjújában most elárulta, a Toro Rosso a jövőben gyári csapattá válhat, de erről nem ők fognak dönteni.

„A Toro Rosso sokat adhatna egy gyártónak" – mondta a csapat főnöke, Franz Tost. „Nagyon jó infrastruktúránk van, valamint a műszaki csapatunk és az istálló szerkezete is kiváló. Az célunk, hogy megszerezzük az 5. helyet a konstruktőri bajnokságban – ehhez a következő lépés az lehetne, ha szorosan együttműködnénk egy gyártóval, esetleg gyári csapattá válnánk, hogy valóban élcsapat lehessünk. Nem tűztünk ki határidőt, és a Red Bull és a Renault dönti el, hogy megtörténik-e egyáltalán."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!