Vágólapra másolva!
A McLaren szerint a brit pilóta autójának nehéz vezethetőségét egyszeri hiba okozta, Alonso kiesése ügyében viszont nem tudják, hogy ki lehet a felelős érte. A spanyol a folyamatos kudarcok ellenére sem csügged el.

A Spanyol Nagydíj után először fakadt ki a McLaren valamelyik tagja a wokingi istálló történetének leggyengébb szereplése láttán, ráadásul Jenson Button nem is a Honda erőforrásra, hanem a „félelmetesen” vezethető autóra panaszkodott, és kijelentette: nem is számít pontszerzésre 2015-ben. Bár a McLaren képviselői fegyelmezetten és optimistán nyilatkoztak az idei kihívásokról, a futamot szintén feladó Fernando Alonso megértő volt Button véleményével kapcsolatban.

„Ez kemény verseny volt számunkra” – ismerte el Alonso spanyol újságíróknak. „Február óta pozitív üzenetek ezreit sugároztuk, (vasárnap) pedig nagyot szólt egy negatív nyilatkozata” – mondta Button kiszólásáról. „Megértőnek kell lennünk ezzel. Mindkettőnknek nehéz, kínos futamunk volt, de a csapatmegbeszélésen Jenson már sokkal konstruktívabb volt.”

Alonso a McLaren volánja mögött Barcelonában Forrás: Farkas Péter (Origo)

Egyetértett Alonsóval Eric Boullier, a McLaren csapatfőnöke is, aki emlékeztetett arra, hogy a versenyzők szerint a wokingiak autói jól vezethetők voltak a korábbi versenyeken. „Egy adott futamon kialakult egyszeri probléma nem jelent semmit a jövőre nézve. A legtöbb csapat panaszkodott a hátsó tapadás hiányára, és ez a mi autón esetében is így volt. Noha nincs információm (Button) autójának bejáratásáról, ha fel is merült valami hiba, az akkor is csak egyszeri” – magyarázta a francia.

Miután Alonso autóján egy letépett sisakfólia vasárnap eltömítette az egyik hűtőcsatornát, Boullier felhívta a figyelmet arra, hogy át kellene gondolni a fóliák használatának szabályait, de elismerte, hogy a versenyzőknek szükségük van a fóliákra. A McLaren szóvivője a Bild kérdésére nem tudta megerősíteni, hogy Alonso saját fóliája vagy egy másik versenyzőé okozta a kiesést.

Alonso továbbra is optimista

Boullier elárulta, hogy a kétnapos barcelonai teszten a McLaren rengeteg, „az egész autót érintő” új alkatrészt próbál ki, amelyek „egy új filozófia” kifejlesztésének részei. Alonso szerint a Mercedes utoléréséhez és majdani esetleges megelőzéséhez ez a fajta szemlélet elengedhetetlen.

„Ahhoz, hogy az ember legyőzze őket, innovatív és rámenős hozzáállásra van szükség, mert még mindig jelentős az előnyük” – jelentette ki a kétszeres világbajnok. „A Mercedes továbbra is mindig győz, kivéve azt az egy versenyt, ahol a Ferrari nyert a körülmények miatt. Mi ezért úgy döntöttünk, hogy egy másik irányt választunk, de ehhez időre lesz szükség.”

„A pályafutásom jelenlegi szakaszában nem változtatja meg az életemet, hogy a 6. vagy a 7. helyen zárok egy futamon. A győzelem számít, nyerni akarok, ehhez viszont hosszú távú tervre van szükség. Hogy hiányzik-e a győzelemért vívott harc? Természetesen igen, de ezzel egy ideig együtt kell élni. Évek óta (az F1-ben) vagyok, és tavaly az évtized legjobb pilótájának választottak, úgyhogy hiányolok néhány trófeát, de így is kapok elismeréseket” – foglalta össze.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!