Vágólapra másolva!
A Q2-nél tovább a barcelonai időmérőn sem jutottak, de Alonso szerint az összes újításuk jól működött. Button a fékekkel bajlódott, de ő is optimistán készül a versenyre.

A McLaren a Spanyol Nagydíjra számos újítással látta el az autóját, és abban reménykedtek, hogy az európai szezon kezdetére közelebb tudnak kerülni az ellenfeleikhez. Bár az időmérőn elért eredményeiken látványos javulást nem lehetett észrevenni, mindkét versenyző úgy érzi, valóban sikerült előrelépniük.

Fernando Alonso hazai pályán a 13. rajthelyet tudta megszerezni, a továbbjutást érő 10. helyről 8 tizeddel maradt le. Az időmérő után elégedetten nyilatkozott, elsősorban azért, mert a Barcelonába vitt újítások közül az összes bevált. „A legnagyobb fejlesztések a motort érintették, és minden úgy működött, ahogy arra számítottunk" – nyilatkozta. "Tudjuk, hogy még hosszú út vár ránk, de a csapat kitűnő munkát végez."

Alonso elmondta, az időmérő előtt hasonló eredményre számítottak. „Tudtuk, hogy további előrelépésekre van szükségünk, ha be akarunk kerülni a Q3-ba" – mondta. „Viszont idén először fordult elő, hogy mindkét autónk bejutott a Q2-be. Ez nagyon alacsony célkitűzés volt, hiszen győzelmekre és pole pozíciókra vágyunk, de lépésről lépésre kell haladnunk."

A spanyol úgy érzi, a McLaren egy jó rajttal és a megfelelő stratégiával képes lehet az első tíz hely valamelyikén végezni. „A hosszú etapokon általában egész jó a tempónk, ezért idén először esélyünk lehet a pontszerzésre. Magabiztos vagyok" – jelentette ki. „Ehhez persze célba kell érnünk, de ha sikerül, szerintem harcolhatunk a középmezőnyben lévő csapatokkal. A 13. helyről nagyon is lehetséges a pontszerzés. Ehhez egy tökéletes futamra lesz szükségünk, de megpróbáljuk."

Button és Alonso bizakodva készül a versenyre Forrás: Farkas Péter (Origo)

Alonso ugyanakkor hozzátette, a pontszerzés még nem fogja különösebben boldoggá tenni. „Nem fogja megváltoztatni az életemet, ha a 9. vagy a 10. helyen érek célba. Nyerni akarok, és világbajnok szeretnék lenni" – mondta. „Örülnék, ha meg tudnánk szerezni az első pontjainkat, de sokkal nagyobb célokat tűztünk ki magunknak."

Button a fékekkel küszködött

Jenson Button 94 ezreddel kapott ki a csapattársától, ő a 14. rajtkockát foglalhatja el a vasárnapi rajtrácson. A fejlesztésekkel ő is elégedett volt, viszont a fékekkel meggyűlt a baja az időmérőn.

„Kicsit bosszantó, hogy az időmérőre új fékeket kaptam, és az autóm mindig balra húzott, amikor fékeztem az 1-es kanyarnál" – magyarázta. „Az utolsó Q2-es körömben a csapat szólt, hogy másképp melegítsem a fékeket, és nem tudtam eléggé felmelegíteni őket a gyors köröm előtt. Az első három kanyarban blokkoltam az első kerekeimet – kicsit furcsa érzés volt, ki kell derítenünk, hogy mi történt."

A problémák ellenére Button úgy érzi, a McLaren ütőképesebb lehet vasárnap, mint az eddigi versenyeken. „Sokat javultunk, hiszen mindkét autónk megérdemelten jutott be a Q2-be" – mondta. „Ez mindenképpen előrelépés."

Button bízik benne, hogy a McLarenben „némileg több lehetőség rejlik", mint néhány előlük rajtoló autóban, hiszen ők a versenyeken szoktak erősebbek lenni. „Sok csapat feltekeri a motorját az időmérőre, majd a versenyre újra kisebb fokozatba kapcsolják. Mi nem fogunk így tenni, ezért talán lesz keresnivalónk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!