Vágólapra másolva!
Most abban bíznak, hogy legalább egy autót fel tudnak készíteni az Osztrák Nagydíjra, és pénzfeldobással döntenek arról, melyik pilóta vezetheti a fejlesztett verziót. Lehet, hogy csak Silverstone-ra készülnek el az új csomaggal.

A Force India a téli szünetben nem tudott időben elkészülni az új autójával, csak az utolsó barcelonai teszten tudtak részt venni a VJM08-assal. Már akkor úgy nyilatkoztak, hogy az idény első felében mindenképpen bevetnek majd egy jelentősen módosított, B-specifikációjú autót, amely az eredeti terveik szerint a Monacói Nagydíjon debütált volna.

A helyettes csapatfőnök, Bob Fernley néhány hete elismerte, hogy május végéig nem fog elkészülni az új verzió, ezért csak a június közepi Osztrák Nagydíjon tudják majd bevetni. A barcelonai hétvége csütörtöki napján azonban Sergio Pérez elárulta, lehet hogy még tovább kell halasztani a módosított autó debütálását.

„Mindenki nagyon keményen dolgozik a gyárban, megpróbálják összerakni az új csomagot" – nyilatkozta a mexikói. „Jó lett volna, ha már Barcelonában bevethetjük, de ez nem volt lehetséges. Szerintem Silverstone lesz az első hétvége, amikor már használni tudjuk a csomagot."

Csak Silverstone-ban vetheti be az új csomagját a Force India Forrás: AFP

A Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley azonban pénteken úgy nyilatkozott, az egyik B-specifikációjú autóval elkészülhetnek az Osztrák Nagydíjra. „Mindenképpen csak egy új autót vetünk be először, mert meg kell bizonyosodnunk róla, hogy megfelelően működik” – mondta az Autosportnak. „Biztosak nem lehetünk benne, hogy sikerül az egyik autónkat felkészíteni az Osztrák Nagydíjra, de az utána következő teszten már biztosan ott lesz.”

Fernley elárulta, a véletlenre bízzák majd, hogy melyik pilótájuk kapja meg először az új autót. "Valószínűleg pénzfeldobással döntünk majd erről, hogy mindkét versenyzőnknek egyenlő esélye legyen" - nyilatkozta. "Egyébként nem feltétlenül jelent majd előnyt, ha valaki előbb vezetheti az autót, hiszen rengeteg munka lesz, mire beállítjuk."

Barcelonában még nehezebb dolguk lesz

A Force India az első futamokon küszködött a lassú autója miatt, de Pérez szerint a körülményekhez képest nem szerepelnek rosszul. Négy futam után csak 1 pont a lemaradásuk a Toro Rosso és a Lotus mögött, és a konstruktőri bajnokság 4. helyezettje, a Red Bull is csak 12 ponttal előzi meg őket.

„Ami a tempót illeti, nagy hiányosságaink vannak, ezért figyelemreméltó, mit értünk el az első versenyeken. A jelenlegi autónkból szerintem kihoztuk a legtöbbet" – mondta Pérez, aki reméli, hogy az Osztrák Nagydíj utáni teszten már kipróbálhatják az új specifikációjú autót. Szerinte Barcelonában nem lehet sokat várni a Force Indiától, hiszen a pálya egyáltalán nem fekszik az autójuknak.

„Ez még nehezebb verseny lesz, mert itt fontos a leszorítóerő, és nekünk ezen a téren vannak a legnagyobb hiányosságaink" – magyarázta. „A többi csapattal ellentétben fejlesztéseket sem hoztunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!