Vágólapra másolva!
A magyar versenyző három év után ismét győzni tudott a Hungaroringen, a pole pozícióból indulva hatalmas előnyt tudott kiépíteni a WTCC második futamán. Az első versenyt a világbajnoki éllovas López nyerte, Michelisz a 8. helyen ért célba.
Ünneplés eksztázisban a dobogón Zengő Zoltánnal. A közönség diadalmámorban őrjöngött, a pezsgőből mi is kaptunk - katt a galériához! Forrás: Farkas Péter (Origo)

Michelisz Norbert már a szombati időmérő edzés után érezte, hogy a pole pozícióból indulva sikerülhet megtartania az első helyet a WTCC hungaroringi fordulójának második versenyén, ám abban ő is csak titkon reménykedett, hogy a riválisai a közelébe sem tudnak majd kerülni. Végül minden a tervei szerint alakult, és végül rendkívül magabiztos győzelmet aratott Tom Coronel és Tom Chilton előtt.

Michelisz az első futamon a 10. helyről indulva arra koncentrált, hogy épségben behozza az autóját a célba, mivel érezte, hogy a 7-8. helynél úgysem tudna előrébb kerülni. Az első körökben sikerült a 7. helyig előretörnie, Chilton azonban visszaelőzte őt, és Michelisz utána megelégedett a 8. hellyel. "Nem akartam veszélyeztetni a második futamot" - nyilatkozta a versenyek után. "Tudtam, hogy igazából teljesen mindegy, hogy a 7. vagy a 8. helyen érek célba."

Michelisz az első versenyen a biztonságra játszott - katt a galériához! Forrás: Farkas Péter (Origo)

Az első versenyt a bajnoki éllovas és címvédő José María López nyerte, aki a 3. helyről indulva már a rajtnál átugrotta Yvan Mullert és Hugo Valentét, utána pedig megállíthatatlanul haladt a győzelem felé. "Nagyon fontos volt, hogy jól elkapjam a rajtot, hiszen ezen a pályán később nagyon nehéz előzni. Szerencsére sikerült, ez volt az egyik legjobb rajtom a WTCC-ben" - mondta López.

Minden tökéletesen alakult

A meglehetősen eseménytelen első futam után a második verseny sem bővelkedett akciókban, bár Rob Huff a rajtnál megpördült a 2-es kanyarból kigyorsítva, miután rosszul jött ki a Citroenekkel vívott csatájából. Mindez nem zavarta az élen haladó Micheliszt, aki saját bevallása szerint nem kapta el tökéletesen a rajtot, miután azonban sikerült megtartania az 1. helyet, már senki nem veszélyeztette a győzelmét.

A második rajtnál Michelisznek sikerült megtartania a vezetést, ez volt a kulcs - katt a galériához! Forrás: Farkas Péter (Origo)

Körről körre növelni tudta az előnyét a végig tomboló, 35 ezer fős közönség előtt: a verseny felénél már több mint 5 másodperccel vezetett, a 13. körre pedig 9 másodperc fölé nőtt az előnye. Végül 7,1 másodperccel Coronel előtt ért célba, és 2012 után megszerezte második hazai győzelmét a világbajnokságban. Az üldözője később elismerően nyilatkozott a teljesítményéről, azt állítva, hogy ő a WTCC egyik leggyorsabb versenyzője.

A WTCC főnöke az összes versenyt Magyarországon rendezné

A WTCC általános igazgatója, Francois Ribeiro vasárnap délelőtt egy sajtóreggelin úgy nyilatkozott, ha tehetné, a világbajnokság összes fordulóját Magyarországra hozná, annyira elégedett az itteni rendezéssel és a szurkolók által teremtett hangulattal. "Michelisz személyében egy nemzeti hősük is van a magyaroknak, jó látni, hogy az egész ország mögötte áll" - nyilatkozta Ribeiro. "Remekül képviseli a bajnokságot, a csapatáról és a szponzorairól is pozitív képet közvetít. A verseny promótere is nagyon jó, és általában izgalmasak a versenyek - itt minden megvan, amire szükségünk van. Nagyon elégedett lennék, ha az összes versenyünk ilyen lenne…"

Ribeiro szerint mindenképpen jót tesz a WTCC-nek, hogy a José María Lópezhez és Micheliszhez hasonló fiatal versenyzők lassan átveszik az uralmat az idősebb versenyzőktől hiszen szükség van a vérfrissítésre. Szerinte eljön majd az a nap is, amikor "Michelisz kitúrja Gabriele Tarquinit, és a Honda első számú versenyzője lesz."
A Citroenek az idén előszőr nem jutottak fel a dobogóra a második futamon - katt a galériához! Forrás: Farkas Péter (Origo)

"Kísértetiesen hasonlított az egész futam a 2012-es győzelmemre, de ha nagyon őszinte akarok lenni, ez egy kicsit könnyebb volt. Nagyon ritka egy versenyző életében, amikor az első perctől az utolsóig minden úgy alakul, ahogy elterveztük. Ez egyébként igaz az első futamra is " - válaszolta Michelisz az Origo GPHírek kérdésére. "A második felében már nem is nyomtam már annyira. Egy-két alkalom volt, amikor éreztem, hogy kezdek kiesni a ritmusból, és csak azért mentem gyorsabban, hogy ne kalandozzanak el a gondolataim.

Csak az utolsó körökben hitte el

Michelisz elmondta, hogy az első versenyen alulkormányzottsággal küszködött, de a két futam közötti rövid időszakban csak minimális változtatásokat végeztek a Zengő Motorsport Hondajának beállításain. Ezek azonban pozitívan hatottak az autó viselkedésére, és már az első körökben érezte, hogy valószínűleg senki nem tudja majd utolérni.

Michelisz a rajtnál elhúzott. Huffot itt forgatták ki - katt a galériához! Forrás: Farkas Péter (Origo)

"Ennek ellenére csak az utolsó két körben hittem el tényleg, hogy ez megvan - akkor már hagytam, hogy érzelmileg is magával ragadjon az egész" - mondta Michelisz, aki megköszönte a rajongók támogatását a "közös siker" után.

A második verseny dobogójáról az idén először lemaradtak a Citroenek, miután Sébastien Loeb beragadt Tiago Monteiro mögé, és a mögötte haladó López és Muller sem tudta előrébb verekedni magát.

Magyar győzelem az ETCC-ben is

A magyar közönség nemcsak Michelisz Norbert győzelmének örülhetett vasárnap: a túraautó Európa-bajnokság (ETCC) délelőtti első versenyén Ficza Ferenc ünnepelhetett, aki szintén a Zengő színeiben versenyez. Ficza az 5. helyről indult, de egészen a 2. helyig tudott előrejönni, miután a korábbi WTCC-versenyző Dusan Borkovic először kiütötte az egyik ellenfelét, majd ezért a manőveréért meg is büntették. Az utolsó körig a grúz Davit Kajaia vezetett, végül azonban hibázott, így Ficza ért célba az 1. helyen a hazai közönsége előtt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!