Vágólapra másolva!
A németnek minden futamon úgy kell rajthoz állnia, mintha most kezdődne az idény, és nem szabad sokat merengenie a hibáin. Berger szerint félő, hogy Rosberg hamarosan elveszti az önbizalmát.

Nico Rosberg tavaly az utolsó futamig versenyben volt a világbajnoki címért, idén viszont az összes eddigi futamon kikapott csapattársától, Lewis Hamiltontól, és négy forduló után máris 27 pont a lemaradása a tabellán.

A Mercedes menedzsmentjében dolgozó Niki Lauda úgy véli, Rosbergnek még van esélye arra, hogy utolérje Hamiltont, ehhez azonban mielőbb változtatnia kell a hozzáállásán. Szerinte a németet hátráltatja, hogy gyakran görcsösen próbál magyarázatot találni a hibáira, és túl sokáig foglalkozik azok kielemzésével. Nemrég egyébként Rosberg is elismerte, hogy túl sokat gondolkozika versenyek közben.

„Elfelejthetné a bonyolult magyarázatokat. Annyit kellene mondania, hogy 'hibáztam'" – nyilatkozta Lauda az Auto Motor und Sportnak. „Meg kell szabadulnia ezektől a nyomasztó gondolatoktól, és minden futamon úgy kell versenyeznie, mintha csak most kezdődne a világbajnokság."

Rosberg idén eddig gyengébben teljesített Hamiltonnál Forrás: AFP

Lauda szerint azonban így is nagyon nehéz lesz legyőznie Hamiltont, aki az első négy versenyen három futamgyőzelmet aratott. „Nicóra az elképzelhető legnehezebb munka vár" - vélekedett. „Lewis most csúcsformában van. Gyakorlatilag nem hibázik, és az önbizalma határtalan."

Most már nyernie kell

A korábbi háromszoros világbajnok szerint Rosbergnek most már muszáj lesz futamot nyernie, ha életben szeretné tartani a világbajnoki reményeit. „Nicónak muszáj megtörnie Lewis sorozatát, és nyomás alá kell helyeznie őt" – mondta. „Ha csak egyszer is legyőzi, akkor Lewisnak kell elkezdenie gondolkozni."

Egy másik osztrák exversenyző, Gerhard Berger szerint az a legfontosabb, hogy Rosberg a gyengébben sikerült kezdés ellenére se veszítse el az önbizalmát. „Továbbra is hinnie kell magában, ez a leglényegesebb" – jelentette ki az osztrák, aki szerint Rosberg nyugodtan kérhet tanácsot Laudától. „Ő is tudja, hogyan lehet valaki bajnok, aki nyers tempóban elmarad a riválisától" – mondta valószínűleg az 1984-es idényre utalva, amikor Lauda félpontos előnnyel nyerte meg a bajnokságot McLaren-es csapattársa, Alain Prost előtt.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!