Vágólapra másolva!
Claire Williams szerint meg kell hallani az új idők szavát. A versenyhétvégék formátumának átalakítása nem most merül fel először.

Az édesapja által alapított csapat helyettes főnöke, Claire Williams felvetette, hogy át kellene alakítani a nagydíjhétvégék menetrendjét. Ez a kérdés nem először kerül elő, Williams azonban úgy véli, az emberek mai időbeosztásához már egyszerűen nem illik az európai helyszínekre jellemző, vasárnap délután 2 órai kezdet.

Bár korábban szó volt arról is, hogy a futamok maximális hosszát kettőről egy órára rövidítenék, Williams szerint ez nem feltétlenül hozna bármilyen változást. „Úgy gondolom, fontosabb, hogy mikor közvetítjük a versenyeket" – idézi őt a Sky Sports honlapja. „A társadalom ma úgy működik, hogy az emberek szeretnének minél több időt tölteni a családjukkal, és ha a teljes vasárnapjukat fel kell adniuk az F1-es verseny kedvéért, elveszik egy egész napjuk."

Williams későbbre tenné a versenyek rajtját Forrás: © FERRARI MEDIA/© Foto Studio Colombo

„Ha későbbre tolnánk a rajt időpontját, mindenki eltölthetné a napot a családjával, aztán hazamehetne, és megnézhetné a versenyt délután 4-5 körül. Először az ilyen kérdéseket kell átgondolni."

Idén a tizenkilenc nagydíj csaknem fele, konkrétan kilenc délután 2-kor rajtol európai idő szerint, mert némelyik tengerentúli verseny kezdetét is az öreg kontinens nézőinek igényeihez igazítják. Vannak ugyanakkor olyanok is – a bahreini és a brazil –, amelyekre már most a Williams által emlegetett idősávban, délután 5-kor kerül sor.

Nem szabad elveszíteni a kemény magot

A sport törzsközönségét azonban főleg az zavarja, hogy Bernie Ecclestone a globális terjeszkedés során olyan tradicionális helyszínekkel is szakít, mint Francia- és Németország, sőt legutóbb már az Olasz Nagydíj jövője is kérdésessé vált. Williams szerint még „kicsit korai" aggódni a Forma-1 európai visszaszorulása miatt, de „Németország elvesztése, amely a legfontosabb versenyeink közé tartozik, tényleg nagy csalódás, ráadásul meglepő is."

„Az F1 azonban globális sport, és Mr. Ecclestone csodálatos munkát végzett, amikor a világ minden tájára elvitt minket. Szerintem ez nagyszerű" – tette hozzá Williams. „Viszont az európai anyafölddel sem akarjuk elveszíteni a kapcsolatunkat. Keményen kell dolgoznunk, hogy a hagyományos futamokat is a naptárban tartsuk."

Egyetért ezzel a Manor sportigazgatója, Graeme Lowdon is, aki úgy véli, meg kell találni a helyes egyensúlyt az európai és más helyszínek között. „Az F1 elképzelhetetlen az ikonikus pályák nélkül" – jelentette ki. „Tekintettel kell lenni a nézőkre is. A sportnak az összes európai országban óriási közönségbázisa van."

Ezzel szemben az új, közel- és távol-keleti helyszíneken a lelátók gyakran konganak az ürességtől, ám mivel a Forma-1 nézőinek döntő többsége úgyis a tévéből követi az eseményeket, Ecclestone ebből nem csinál gondot. Nemrég megjegyezte, hogy szerinte az azerbajdzsáni Baku akár Monzát is pótolhatná.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!