Vágólapra másolva!
Villeneuve szerint a németnek nagyon rosszul jöhet a Ferrari feltámadása, hiszen a Mercedes nem alkalmazhat többé egyenlő bánásmódot. Úgy véli, a Ferrari soha nem volt annyira emberi csapat, mint most.

A korábbi világbajnok Jacques Villeneuve úgy gondolja, Nico Rosberg veszíthet a legtöbbet a Ferrari feltámadásával. A Mercedes sima kettős győzelemmel kezdte az idényt Ausztráliában, de Malajziában a Ferrari legyőzte őket, és a németek attól tartanak, hogy az egész idényben szoros küzdelem vár rájuk a világbajnoki címért. Villeneuve szerint ebbe nem fér bele, hogy továbbra is egyenlően bánjanak a versenyzőikkel.

„Ez rossz hír lenne Nicónak" – mondta a kanadai, amikor arról kérdezték, hogy a Ferrari képes lesz-e hosszú távon is felvenni a versenyt a Mercedesszel. „Többé nem engednék meg, hogy a két versenyzőjük nyíltan versenyezzen egymással - ezzel mi is veszítenénk."

Villeneuve szerint a Mercedes már Malajziában is rosszul járt azzal, hogy az egyenlőség jegyében Hamiltont és Rosberget egyszerre hívták ki a bokszba a Safety Car-fázis alatt, ezért a jövőben határozottabb döntésekre lesz szükségük, ha az élen akarnak maradni. „A Mercedes nem reagált jól a nyomásra" – mondta a szepangi futamról.

Villeneuve szerint Rosberget beáldozhatja a Mercedes Forrás: AFP

„Ellopták az összes stratégiáért felelős szakembert a Ferraritól, de most mégis teljesen elbaltázták a taktikát" – tette hozzá. „Megpróbáltak igazságosak lenni a versenyzőikkel, és egy olyan stratégiát választottak, amelyet normális esetben soha nem alkalmaztak volna. Most valószínűleg eldöntötték, hogy ezentúl nem lesznek igazságosak a pilótáikkal, hanem azt teszik, amire a győzelemhez szükségük lesz."

Teljesen megváltozott a Ferrari

Villeneuve szerint a Ferrari valóban veszélyt jelenthet a Mercedesre, hiszen a tavalyi átszervezések után érezhetően egy sokkal pozitívabb és motiválóbb légkör uralkodik a csapatnál. „Jó döntéseket hoztak, ráadásul nagyon nyitottak és emberiek lettek. Ezt korábban soha nem láthattuk a Ferraritól" – vélekedett. „Az első két hétvégén nagyon nyitottak voltak, és úgy éreztem, nem hazudnak nekünk – pontosan azt mondták el, ami valóban történt náluk. Vettel érkezése nagy lendületet adott nekik, és ez segít nekik a jobb teljesítmény elérésében, ráadásul nyugodtabbak is lettek."

Az 1997-es világbajnok úgy véli, a Fernando Alonsót váltó Vettel érkezése Kimi Räikkönenre is jó hatással volt. „A változás neki is segített, és a Ferrarinak pont erre volt szüksége, hiszen most újra két versenyképes pilótájuk van" – mondta. „Kimi még a csapatrádión is beszél, és együttműködik a mérnökeivel. Ez a karrierje során szinte először fordul elő, és nagyon pozitív változás."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!