Vágólapra másolva!
Kikapcsolt a légterelő, ezért szenvedett kis híján hatalmas balesetet a brazil versenyző Sanghajban. Massa bánja az elvesztett edzésidőt, és lehet, hogy a megsérült új első szárnyra sem támaszkodhat a hétvégén.

Felipe Massának ideje korán véget ért a pénteki felkészülés a Kínai Nagydíjra egy kicsúszás miatt. A brazil pilóta a délutáni edzés felénél, az első lágy gumis mért körében vesztette el uralmát autója fölött a hosszú egyenes végén, és mázlija volt, hogy nagy sebességgel végigszánkázott a palánk mellett, és nem csapódott neki.

Az utólagos vizsgálatok azonban kiderítették, hogy a hátsó szárny nem működött a Williamsen az esetnél - elképzelhető, hogy a légáramlatok nem álltak helyre a DRS kikapcsolása után a féktávon.

"A bokszban látták (a telemetrián), hogy kikapcsolt a hátsó szárnyam a féktávon, ezért nem volt leszorítóerőm" - magyarázta Massa. "Különös volt."

"Kár érte, mert az edzés második fele teljesen kimaradt nekem. Nem tudtam hosszú etapot futni. Ráadásul megsérült az új első szárnyam is, amelyet lehet, hogy nem használhatok a hétvége további részében."

Massa autóját szállítják a kicsúszás után Forrás: AFP/Johannes Eisele

Rob Smedley, a csapat vezető versenymérnöke ugyanakkor állította, hogy az ellenőrzések alapján nem volt veszélyes a pályán tartani Valtteri Bottast. "A megpördülést az okozta, hogy a hátsó szárny kikapcsolt (Massánál). A problémát könnyen orvosolni lehetett, ezért magabiztosan küldtük ki a pályára Valtterit" - közölte.

A finn versenyző 7. lett a délutáni edzésen, a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull párosa előzte meg. Bottas örömét fejezte ki amiatt, hogy Malajziával ellentétben ezúttal nem szenvedett a gumikkal - a 20-30 fokkal hűvösebb aszfalt nyilván segített ebben -, és az autójával is elégedett volt.

"Az ide hozott fejlesztéseink jól működtek, ezért gyorsabbak lettünk a kanyarokban" - mondta. "Az autót kapásból nagyon jónak éreztem, amint kihajtottam a bokszból, nem is kellett módosítani rajta. Megvizsgáljuk, hogy hogyan javíthatunk a versenytempónkon."

"Úgy tűnt, hogy a gumik is következetesebben viselkednek, mint két héttel ezelőtt."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!