Verstappen történelmet írt Malajziában

F1 Grand Prix of Malaysia KUALA LUMPUR, MALAYSIA - MARCH 29:  Max Verstappen of Scuderia Toro Rosso and The Netherlands celebrates finishing 7th at the Malaysia Formula One Grand Prix at Sepang Circuit on March 29, 2015 in Kuala Lumpur, Malaysia.  (Photo
KUALA LUMPUR, MALAYSIA - MARCH 29: Max Verstappen of Scuderia Toro Rosso and The Netherlands celebrates finishing 7th at the Malaysia Formula One Grand Prix at Sepang Circuit on March 29, 2015 in Kuala Lumpur, Malaysia. (Photo by Peter Fox/Getty Images) *** Local Caption *** Max Verstappen // Getty Images/Red Bull Content Pool // P-20150329-00258 // Usage for editorial use only // Please go to www.redbullcontentpool.com for further information. //
Vágólapra másolva!
Minden idők legfiatalabb pontszerzőjének, és a konstruktőri bajnokság ideiglenes 5. helyének örülnek a Toro Rossónál. Max Verstappen és Carlos Sainz eddig igazolja a Red Bull bizalmát.

A 7. helyen célba érve az F1 történetének legfiatalabb pontszerzője lett a Toro Rosso 17 éves pilótája, Max Verstappen. Az ifjú tehetség sikere mellett az olasz kis csapat Carlos Sainz 8. helyét is ünnepelheti, a begyűjtött 10 ponttal pedig feljöttek a Sauber mögé az 5. helyre, ami megfelel az év elején kitűzött céljuknak.

Vasárnap délután Verstappen 17 évesen és 180 naposan lett az újabb rekorder, az eddigi listát Danyiil Kvjat vezette 19 évesen és 324 naposan. Érdekesség, hogy a legfiatalabb pontszerzők listája négy olyan pilótával kezdődik, akiket a Red Bull hozott az F1-be: Verstappen és Kvjat után Sebastian Vettel és Jaime Alguersuari következik 19 illetve 20 éves életkorral.

A leintés után Verstappen elmondta, hogy nagyon élvezte a futamot, amelyet a hőség ellenére fizikailag is jól viselt, és természetesen örömmel tölti el, hogy megszerezte első F1-es pontjait mindössze a második versenyén.

„Az első néhány kör elég trükkös volt számomra, mert nagyon küszködtem a közepes abroncsokon, így korán a keményekre cseréltük őket, ami tökéletesen működött. Volt pár izgalmas csatánk az ellenfelekkel, élvezetes volt. A helyes stratégiát követtük, és kiválóan kezeltük a gumikat” – összegezte az élményeit Verstappen.

Verstappen 7. helyét ünneplik a Toro Rossónál Forrás: Red Bull Content Pool

A holland már szombaton felhívta magára a figyelmet azzal, hogy élete második versenyén beállította édesapja, Jos Verstappen pályafutásának legjobb rajthelyét, a 6. pozíciót, majd egy kisebb kicsúszástól eltekintve pontosan vezetett, és megérdemelten gyűjtötte be első F1-es pontjait.

A Toro Rosso teljesítményét Christian Horner is elismerte, miután mindkét faenzai autó a Red Bullok előtt ért célba. A kiváló eredményhez Carlos Sainz látványos előrelépésére is szükség volt. A spanyol pilótának nem jött ki a lépés a Q3-ban, de a 15. helyről indulva is meg tudta csípni a 8. pozíciót.

„Két kiállásos stratégia egy olyan pályán, mint Szepang, soha sem ígérkezik könnyűnek, de végül is bejött, és elfeledtette a tegnapi időmérő eredményét” – lelkesedett Sainz, aki elismerte, könnyű volt hibázni a féktávokon. „A körülmények nagyon kemények itt Malajziában, sokkal nehezebbek Ausztráliánál, de alaposan felkészültem, ezért nem volt gondom.”

A faenzai istálló csapatfőnöke, Franz Tost is méltatta a pilótáit, akik úgy is kiváló eredményt értek el, hogy a Ferrarik, Mercedesek és Williamsek is befejezték a versenyt, mögöttük viszont a sorban rögtön a Toro Rosso versenyzői következtek.

„Mindketten jól rajtoltak. Maxnak problémái adódtak az első körök során, amikor a forgalom feltartotta, de a Safety Car után meg tudta előzni az ellenfeleit, és jó műsort csinált" - mondta. "Carlos remekül indult, számos helyet javított a 15. pozícióból. Sebastian Vettel kivételével ő volt az egyetlen, aki két kiállásos stratégiával ment, és nagyon jól megóvta az abroncsait, fantasztikus versenyt futott” - mondta Tost, megfeledkezve Sergio Pérezről, aki szintén csak kétszer állt meg kereket cserélni.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!