Vágólapra másolva!
Malajziában az idénynyitó Ausztrál Nagydíjnál erősebb teljesítményre számít a grove-i istálló, ahol Valtteri Bottas ismét autóba ülhet. Bíznak a fejlesztési potenciáljukban.

Nagy változáson ment keresztül a Williams csapata, és ma már az összes ellenfélnél gyorsabban tudják fejleszteni az autójukat, mondja Rob Smedley, a Williams vezető versenymérnöke, aki korábban a Ferrarinál dolgozott, a tavalyi szezont pedig már Grove-ban kezdte meg.

„Az elmúlt 12 hónapos időszak alatt óriási változást tapasztalok a Williamsnél a mentalitás terén” – jelentette ki a brit mérnök. „Ma már hiszünk abban, hogy bármely más csapaton túlteszünk a fejlesztésekkel. Fantasztikus, hogy a szélcsatornában zajló munkával mennyi teljesítményt nyer az autó, és a tervező srácok is óriási munkát végeznek.”

Több éves hullámvölgy után a Williams tavaly tért vissza a siker útjára, és bár 2012-ben sikerült egy futamot nyerniük, a rendszeres dobogós helyezések, illetve Felipe Massa pole pozíciója ébresztette rá a csapatot, hogy ismét harcban lehetnek a győzelmekért. Smedley szerint az idén is jó alapokra építkezhetnek.

Massa alulmaradt a Ferrarival versenyző Sebastian Vettellel szemben az Ausztrál Nagydíjon Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hoch Zwei

„Ismét egy biztonságos, megbízható, jól kiegyensúlyozott autónk van, és továbbra is keményen kell dolgoznunk. Oda fogunk érni (az élre). Nincs kétségem a felől, hogy a többieket le tudjuk nyomni a fejlesztések terén.”

A Williams a várakozások szerint az idei szezon második legjobb autóját építette a továbbra is lehengerlő formában lévő Mercedes mögött. Ám Melbourne-ben kisebb csalódás érte őket, amikor Sebastian Vettel már az időmérőn is megszorongatta Massát a Ferrarival, a futamon pedig gyorsabbnak is bizonyult nála. Smedley szerint viszont nincs ok pánikra, ő erősebb szereplést vár a következő futamon.

„Az első néhány versenyen túl kell jutni, amelyek érzékenyek a motorerőre, és a nagy leszorítóerő is szükséges ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk” – mondta Smedley. „Szerintem tisztességesen kezdtünk. Ismerjük az autónk erősségeit, és Melbourne nem passzolt hozzájuk. A malajziai pálya mindenképpen jobb lesz.”

Bottas indulhat Malajziában

Nem tett jót a Williams melbourne-i szereplésének az sem, hogy az 5. rajthelyet megszerző Valtteri Bottas hátfájás miatt a szombat éjszakát kórházban töltötte, a futamon pedig nem indulhatott, így vasárnap mindössze Massa képviselte a grove-i istállót.

Didier Coton, a finn pilóta menedzsere szerint Bottas „türelmetlenül várja, hogy Malajziába utazzon” és „folytatja a kemény munkát, még vasárnap is. Egyelőre minden rendben van.” Maga a versenyző pedig annyit tett hozzá saját csatornáján, hogy "haladunk, minden nap előrelépést hoz. Alig várom Malajziát!”

A Williams később, malajziai futamelőzetesében hivatalosan is megerősítette, hogy Bottas ismét autóba ülhet a hétvégén: „Az igazán bosszantó ausztráliai vasárnap után minden szükséges intézkedést megtettem, hogy Malajziában biztosan fitt legyek a versenyzéshez, és felkészültem arra, hogy eredményeket szállítsak" - mondta a finn versenyző.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!