Vágólapra másolva!
A brit úgy véli, ha túljutnak a kezdeti problémákon, nekik lesz a legnagyobb esélyük a Mercedes uralmának megdöntésére. Szerinte az idei autó kasztnija sokkal jobb a tavalyinál.

A McLaren rendkívül gyengén kezdte a 2015-ös idényt: az időmérőn csak utolsó rajtsorba kvalifikáltak, majd Kevin Magnussen autója már a rajtrácsra vezető körében megadta magát, Button pedig az utolsó helyen, 2 körös hátránnyal ért célba. A csapat ennek ellenére továbbra is bizonygatja, hogy jó alapokra építhetnek, sőt Jenson Button szerint idővel ők lehetnek azok, akik véget vetnek a Mercedes uralmának.

„A jövőben nagyszerű dolgokban lehet részünk" – mondta. „A sportnak pont erre van szüksége: valakire, aki képes felvenni a versenyt a Mercedesekkel. Én tényleg úgy gondolom, hogy a mi csapatunk lehet az, amely képes lesz erre."

Button elismeri, hogy jelenleg „nagyon messze" vannak ettől, de szerinte a McLaren tudja, mire vállalkozott. A problémák többsége az új motorbeszállítóval, a Hondával kapcsolatos, maga az autó a csapat szerint egyértelmű javulás a tavalyihoz képest.

„Ez az autó nagyon különbözik az összes többi McLarentől, amit eddig vezettem" – nyilatkozta Button, aki 2010 óta tagja a csapatnak. „Ami az aerodinamikát illeti, az autónk tervezési filozófiája teljesen más lett."

Button szerint a McLaren lehet a Mercedes legfőbb kihívója Forrás: McLaren

Button szerint az MP4-30 „a jövőben nagyon fontos lesz a McLaren és a Honda számára", hiszen megmutatja, milyen irányba kell haladniuk. „Persze még vannak területek, amelyeken dolgoznunk kell, de alapvetően jó az autónk, és remélhetőleg a jövőben még nagyobb teljesítményt tudunk kihozni belőle, még nagyobb leszorítóerővel."

A 2009-es világbajnok elmondta, a tavalyi autóból egy körön ki lehetett hozni egy jó eredményt, de a versenyeken sokat küszködtek vele, mert a kanyar bejáratánál nagyon alulkormányzott volt. „Az idei autó más, nagyon tisztán viselkedik, és építhetünk a meglévő alapokra" – mondta. „Nagy javulásra számíthatnak tőlünk, persze azt ne várják, hogy a következő futamra máris két másodpercet gyorsulunk."

A Ferrari is a Mercedesre figyel

Nem a McLaren az egyetlen csapat, amely a közeljövőben szeretné utolérni a Mercedest, a Ferrari is magabiztosabb lett az idénynyitót látva. Az olaszok a versenyen a második legjobb csapatnak bizonyultak, és az időmérőn még gyorsabb Williamst is maguk mögé utasították.

„Először az volt a célunk, hogy a Williamst és a Red Bullt tartsuk szem előtt" – mondta Maurizio Arrivabene, a Ferrari télen kinevezett csapatfőnöke. „Most kicsit jobban kell bíznunk a saját teljesítményünkben, és arra kell koncentrálnunk, hogy csökkentsük a hátrányunkat a Mercedeshez képest."

Arrivabene sajnálja, hogy a Williamsnél Valtteri Bottas nem tudott versenyezni, így a két csapat teljesítményét nem lehetett rendesen összevetni. „De azt hiszem, most már nem is a második helyre kell gondolnunk" – jelentette ki a csapatfőnök. „Előre kell néznünk, és az első helyet kell célba vennünk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!