Vágólapra másolva!
A konditermi edzések után a McLaren wokingi főhadiszállásán folytatja az F1-es visszatéréshez vezető utat Fernando Alonso. A spanyol pilótát állítólag aggasztják barcelonai balesetének ismeretlen körülményei, ezért a csapat tagjaival külön kielemzik az adatokat.

Komolyan készül az F1-es visszatérésre a barcelonai teszten megsérült Fernando Alonso, és vasárnap várhatóan eldől, hogy a spanyol pilóta indulhat-e a jövő hétvégi Maláj Nagydíjon. A Sky Italia értesülései szerint a kétszeres világbajnok vasárnap részt vesz az FIA orvosi vizsgálatán, amely során a szövetség engedélyezheti a McLaren pilótájának visszatérését.

Bár a baleset után elvégzett különböző vizsgálatok eredményei nem mutattak ki károsodásokat a szervezetében, orvosai javaslatára Alonso kihagyta a szezonnyitó Ausztrál Nagydíjat. Az ütközés körülményei máig nem tisztázottak, mert a spanyol nem emlékszik arra, hogy mi történt, használható felvételek nem kerültek elő, és a közvélemény nem hisz a McLaren álláspontjában, amely szerint egyszerűen egy erős széllökés dobhatta meg az autót.

Forrás: McLaren

Ron Dennis, a McLaren csoport elnöke kitart a széllel kapcsolatos teóriák mellett, és a Sky Sports-nak elmondta, hogy a „McLaren történetének legintenzívebb vizsgálatát” hajtották végre az autón, ami után „abszolút biztosak” abban, hogy Alonso nem műszaki hiba miatt ütközött a falnak. A BBC szerint a jelentés 38 oldal hosszú.

„Én azt gyanítom, és úgy tűnik, hogy ezt az emberek nehezen hiszik el, de egy széllökés lehetett a hibás, mert nagyon-nagyon szeles volt az idő, úgyhogy az lehetett” – mondta Dennis a Sky Sports-nak. „Lehetséges, hogy egy percre lankadt a koncentrációja, mert Fernando nem teljes sebességgel vette a kanyart. Sok furcsaság merült fel, ahogy mindig is, de biztosan nem érte áramütés. Fernando minden ismert vizsgálaton átesett, és egyáltalán semmi jele nincs bármilyen rendellenességnek.”

Visszaült a szimulátorba

A BBC a versenyzőhöz közel álló forrásoktól úgy tudja, hogy a spanyol pilótát aggasztja, hogy ő sem talál magyarázatot a balesetre, ezért a csapat mérnökeivel átnézik az adatokat, miközben a Malajziai Nagydíjra való felkészülésre koncentrálnak. Alonso szerdán ült vissza a szimulátorba, a McLaren közleménye szerint a spanyol „jó napot” töltött náluk, „operatív munkát végzett, és időmérős, valamint verseny procedúrákat bonyolított le.”

A szimulátoros tesztek bevett gyakorlatnak számítanak a versenyzők előkészületei és a fejlesztések kipróbálása esetén, Alonso esetében viszont további támpontot adhatnak, hiszen az olyan fejlett berendezések, mint amivel a McLaren is rendelkezik, képesek szimulálni a rázkódást, bizonyos erőhatásokat, és természetesen az érzékszerveket is próbára teszik. Közben a kétszeres világbajnok barátnője, a TV-s műsorvezetőként dolgozó Lara Alvarez kijelentette, hogy szerinte Alonso felkészült a visszatérésre.

„Tökéletes állapotban van, minden szempontból” – mondta a hölgy a spanyol ASTV-nek. „Szerintem indulni fog a következő futamon. Fernando remekül van. Biztos, hogy nemsokára ismét a pályán látjuk” – ígérte, de azt nem tagadta, hogy nehéz időszakon vannak túl. „Sokkoló volt, de hála istennek most már mosolyogni tudok.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!