Vágólapra másolva!
Peter Sauber védelmébe vette Monisha Kaltenbornt, aki a svájci istálló csapatfőnökeként egy kínos jogi perpatvar kellős közepén találta magát a múlt hétvégi Ausztrál Nagydíj előtt. Az istálló alapítója és elnöke szerint az ellenfelek is jól járnának, ha az indiai hölgy náluk dolgozna.

Össztűz alá került a múlt hétvégén Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke amiatt, hogy a hétvégéhez közeledve bírósági tárgyalások sorozatát vesztették el Giedo van der Gardéval szemben, aki a holland törvényszék után azért fordult után Victoria Állam bíróságához, mert úgy vélte, érvényes szerződése ellenére a Sauber nem teszi lehetővé számára, hogy versenyezzen a csapatnál.

A különböző bíróságok mindegyike a holland pilótának adott igazat, és kötelezték a Saubert, hogy tegyék lehetővé Van der Garde részvételét az Ausztrál Nagydíjon. Ez végül nem történt meg, mert az utolsó pillanatban a felek megállapodtak, hogy a holland eláll az indulási szándékától, így a probléma időlegesen megoldódott, de a nem tudni, mi lesz a Sauber üléseinek sorsa a további futamokon.

Monisha Kaltenborn, a Sauber csapatfőnöke és társtulajdonosa Forrás: Sauber

Az ügy természetesen a paddockban is beszédtéma volt. Több pilóta is kiállt Van der Garde mellett, és az újságírók is felvetették, hogy Kaltenborn el tudja-e látni a jövőben a feladatát, illetve mi várhat rá azután, hogy egy ponton az útlevelének és a csapat ingóságainak lefoglalása is valós lehetőség volt. A Saubert alapító Peter Sauber viszont töretlenül bízik üzlettársa felkészültségében.

„Monisha Kaltenborn nélkül a Sauber most nem létezne” – jelentette ki a hinwili vállalat elnöke a Neue Zercher Zeitung című lapnak. „Hat évvel ezelőtt nem vásároltam volna vissza a csapatot, ha ő nem nyilvánította volna ki a részvételi szándékát” – utalt a BMW kivonulására a Forma-1-ből. „Ez akkoriban közös döntés volt, és számomra nagyon-nagyon szerencsés volt, hogy ő felvállalta ezt a pozíciót. Sok más csapat nagyon szerencsés lenne, ha ez a hölgy náluk dolgozna.”

A pályán minden rendben

Kaltenborn a csapatfőnöki poszt mellett a Sauber résztulajdonosa is. Irányítása alatt a svájci istálló – egyelőre – kilábalt a tavalyi komoly anyagi krízisből, és Marcus Ericsson, valamint Felipe Nasr szponzorainak köszönhetően továbbra is működik. A tavalyi, pont nélküli szezon után a 2015-ös idényt Nasr 5. és Ericsson 8. helyével kezdték meg.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Giedo van der Gardéval milyen formában sikerül véglegesen rendezni a jogvitát. Elméletileg nem kizárt, hogy a holland pilóta újabb eljárásokat indít annak érdekében, hogy a szezon adott pontján ő versenyezhessen a Sauber egyik autójával, ami akár komoly anyagi problémákat is okozhat a csapatnál.

Felmerült az is, hogy az eladó F1-es istállót kereső Renault érdeklődhet a Sauber felvásárlása iránt. Az Autosport úgy tudja, hogy a francia vállalat képviselői látogatást is tettek a hinwili központban, de a brit szaklap szerint a Toro Rosso átvételére nagyobb esély van.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!