Vágólapra másolva!
A McLarennél elismerik, hogy óriási a lemaradásuk, de igyekeznek a pozitívumokra koncentrálni az Ausztrál Nagydíj után. Magnussen már a rajtrácsra sem állhatott fel, de Button célba ért, és élvezetes csatákat is vívott.

Az Ausztrál Nagydíjon Jenson Button volt az egyetlen versenyző, aki célba ért, de nem szerzett pontot, ugyanis két kör hátránnyal az utolsó, 11. helyre tudta behozni a McLarent. A Forma-1 egyik legpatinásabb csapatától ez igencsak kínos teljesítmény, az istállónál azonban igyekeznek a pozitívumokra koncentrálni.

A verseny elején nehéz volt elképzelni, hogy bármi jó kisülhet a napjukból, hiszen az utolsó helyre kvalifikáló Kevin Magnussen már a rajtrácsra sem tudott felállni, miután az oda vezető úton elfüstölt a Honda-motor az autójában. A McLarennek így egy versenyzője maradt, és Button úgy vágott neki az 58 körös távnak, hogy korábban mindössze 12 kört tudott egyhuzamban megtenni problémák nélkül.

Sokak meglepetésére azonban a britnek sikerült célba érnie, és a tempója is jobb volt, mint amire számítottak. „Magam sem hittem volna, hogy célba érek a mai versenyen, meglepődtem, amikor megláttam a kockás zászlót" – árulta el Button, aki szerint a jelenlegi helyzetükben nem számít, hogy nem tudtak pontot szerezni. „Nem mondom, hogy elégedett vagyok a 11. hellyel, de óriási lépést tettünk előre, ha figyelembe vesszük, hogy szerepeltünk a téli teszteken."

Button nem hitte volna, hogy elér a kockás zászlóig Forrás: McLaren

A McLaren a hétvégén szándékosan nem használta ki a Honda motor maximális teljesítményét, de a kanyarokban mutatott tempó alapján van okuk az optimizmusra. „Sokan leköröztek, ezért meg tudtam figyelni a többi autó viselkedését" – magyarázta Button. „A kanyarokban a Mercedesen és a Ferrarin kívül senki nem tűnt ki a mezőnyből, nem láttam, hogy sokkal erősebbek lennének nálunk."

„A Force Indiánál gyorsabbak voltunk a kanyarokban, a Red Bull és a Sauber pedig körülbelül egy szinten volt velünk" – vélekedett. „Sokat spóroltam a benzinnel, és az egyenesekben persze mindenki elhúzott tőlünk, de a kanyarokban én is tudtam üldözni a többieket. Még élvezetes csatákat is vívtam, főleg (Sergio) Pérezzel – nem gondoltam volna, hogy ilyen sokáig magam mögött tudom tartani."

Nem tudni, mi történt Magnussen motorjával

Magnussen érthetően csalódott volt, amiért el sem tudott rajtolni a versenyen, de ő is igyekezett optimistán nyilatkozni. „Örülök, hogy a hétvége során ismét autóba ülhettem, igazán élveztem" – mondta a dán, akinek az egész idényre nincs szerződése, Melbourne-ben a lábadozó Fernando Alonsót helyettesítette. „A mai verseny persze nagyon bosszantó volt, de biztos vagyok benne, hogy ebből is tanulunk valamit. Tudom, hogy a McLaren esetében furcsa ilyet mondani, de számunkra már az is felért egy kisebb győzelemmel, hogy az egyik autónk célba ért."

Könnyen lehet, hogy Magnussen az idei utolsó versenyét teljesítette a McLarennel, Alonso ugyanis eltökélten készül a malajziai visszatérésre. Az ausztrál futam után kirakott Twitter-bejegyzésében nem említette a McLarent, csak honfitársának, az újoncként pontot szerző Carlos Sainznak és a Mercedesnek gratulált, majd a végére hozzátette: "Találkozunk Malajziában!"

A Honda F1-es programjának főnöke, Jaszuhisza Arai elismerte, egyelőre nem tudják, mi romlott el Magnussen motorjában. „Nagyon sajnáljuk, ami vele történt, hiszen fontos lett volna számára ez a verseny" – nyilatkozta Arai. „Még ki kell vizsgálnunk, mi okozta a problémát. Erre csak akkor keríthetünk sort, ha visszakaptuk az autót, és benézhetünk a motorborítás alá."

Arai hozzátette, hogy a rendszerint nagy hőségben és magas páratartalom mellett megrendezett Malajziai Nagydíjon szintén nagyon nehéz dolguk lesz, de bízik benne, hogy az Ausztráliában gyűjtött adatoknak köszönhetően javulhatnak.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!