Vágólapra másolva!
Sorra nyeri a tárgyalásokat Melbourne-ben Giedo van der Garde ügyvédje. A Sauber a fellebbezését elutasították, így továbbra is érvényes a holland pilóta versenyzői szerződése a csapattal, aminek most a végrehajtását próbálják kikényszeríteni. Akár a svájciak indulása is veszélyben lehet.

Victoria Állam Legfelsőbb Bírósága elutasította a Sauber fellebbezését, így továbbra is volt tesztpilótájuk, Giedo van der Garde az egyik versenyzői ülés jogos várományosa a pénteken kezdődő Ausztrál Nagydíjon. A holland a svájci törvényszék után Ausztráliában kezdeményezett pert annak érdekében, hogy hozzájusson az üléshez, amit szerinte a Sauber érvényes szerződés ellenére vett el tőle.

Van der Garde ügyvédje több tárgyaláson is érvényt szerzett védence igazának, de a Sauber minden erővel próbál kibújni az ítélet hatályba lépése alól. Most a fellebbezést vesztették el, mert a bíróság közlése szerint: „Nem úgy értékeljük, hogy ez az indítvány az igazság szolgálatában állna. A fellebbezést elutasítjuk, mert nem látunk hibát a döntőbíróság oldalán.”

A Sauber egyik ülése a tét Forrás: Daniel Reinhard/Sauber

A Sauber fellebbezésének egyik alapja az volt, hogy a hinwili csapat szerint nem biztonságot Van der Gardét versenyeztetni a hétvégén, de ezt a bíróság nem tartotta elég erős érvnek. „Ahogy a bíró megvizsgálta, ezeket a rendezvényeket magas szinten szabályozzák, és biztosak vagyunk abban, hogy minden biztonsági előírást betartatnak majd.”

Az ügy viszont még mindig nem ért véget, mert Van der Garde ügyvédje azonnal egy újabb eljárást kezdeményezett annak érdekében, hogy a Saubert kényszerítsék a vállalásának betartására, tehát biztosítsanak ülést Van der Gardénak a hétvégére. Az újabb tárgyalás pénteken helyi idő szerint 10:30-kor kezdődik, nem sokkal a szabadedzések előtt.

Szélsőséges esetben a bíróság utasítást adhat a Sauber ingóságainak lefoglalására is, valamint büntetőper indulhat Monisha Kaltenborn, a Sauber jogász végzettségű csapatfőnöke ellen is. Az újbb ítélethirdetés után a holland pilóta optimistán nyilatkozott.

„A Sauber most már köteles együttműködni velünk, nincs más hátra” – mondta Van der Garde a Motorsport.com-nak. „Örülök, hogy nyertünk, és annak is, hogy a bíróság ilyen gyorsan rendezte az ügyet. Remélhetőleg munkába állhatunk, és a volán mögé ülhetek. Nagyon várom, már jó rég volt ilyen.”

Van der Garde szerint fizikailag felkészülten érkezett Ausztráliába, és reméli, hogy a döntés értelmében a Sauber elkezdi a vezetéshez szükséges speciális ülés elkészítését. Bár a hinwili istálló mindent elkövet, hogy a holland ne versenyezhessen Melbourne-ben, ő továbbra is bízik benne, hogy ez megtörténhet, és nem foglalkozik még azzal, hogy mi lesz a következő futamon.

„A helyzet az, hogy a bíró tegnap azt mondta, hogy az ítélete minden versenyre érvényes. Meglátjuk. Malajzia még messze van, egyelőre fókuszáljunk erre a hétvégére.”

Még Van der Garde is elbukhat

A bírósági sikerek ellenére még nem biztosított Van der Garde indulása. Az F1-es körökben jól ismert szakújságíró, Joe Saward azt írta blogján, hogy a paddockban úgy tudják, Van der Garde nem igényelte meg időben az F1-es szuperlicencet, így jelenleg nincs neki, ami önmagában szerződésbontásra alkalmas állapot, mert ellehetetleníti az adott pilóta F1-es részvételét. A holland szerint ez viszont „csak papírmunka”, és bízik abban, hogy az Ausztrália és Európa közötti időeltolódás is segítheti a munkát.

A versenyzők között is talált szimpatizánsokat. Jenson Button csütörtökön kijelentette, hogy nem tartja biztonsági kockázatnak Van der Garde esetleges szereplését, és a Sauber korábbi pilótája, Sergio Pérez is a holland mellé állt.

„Nem lenne szabad így kezelni a versenyzőket. Tiszteletet érdemelnének. Szükségünk van ezekre a megbízásokra, hogy karriert építhessünk, úgyhogy az nem fair, amikor nem úgy bánnak az emberrel, ahogy kellene” - nyilatkozta Pérez.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!