Vágólapra másolva!
Nem foglalkoztatja a McLarent, hogy hol végeznek Melbourne-ben, csupán arra koncentrálnak, hogy minél hosszabb távot meg tudjanak tenni a Honda motorral szerelt MP4-30-assal. Jenson Button szerint az a lényeg, hogy az év során fel tudjanak zárkózni az élmezőnyhöz.

Véget ér a McLaren-Hondát övező hosszú várakozás a hétvégén, hiszen a 2015-ös világbajnokság kezdete egyben az F1 történetének egyik legsikeresebb együttműködésében is új fejezetet nyit. A Honda nagy célokkal tért vissza a McLaren partnereként az F1-be, de az előszezoni tesztek sorozatos műszaki hibákat, és jelentős hátrányt mutattak csak ki, így Jenson Button is kénytelen volt visszafogott elvárásokat megfogalmazni a szezonnyitó előtt.

„A célunk, hogy teljesítsük a távot, és menjünk elég kilométert, hogy megoldhassuk a nyűgjeinket” – mondta Button Melbourne-ben. „A helyzet az, hogy kimegyünk (a pályára), és megnézzük, mire jutunk. Nem tudtunk túl sokat tesztelni, így még fejlesztési és alapvető beállítási munkákat sem végeztünk el. A helyezés szempontjából nincs célom.”

Vajon hányszor hagyja el a bokszot a McLaren? Forrás: McLaren

A McLaren mindössze 380 kört tudott megtenni a teszteken, ez csaknem ezerrel kevesebb a Mercedes eredményénél. Ebbe természetesen egy igazán hosszú etap vagy versenyszimuláció sem fért bele, így senki nem tudja, hogy a McLaren-Honda egyáltalán végig tudna-e érni egy futamon.

„Szerintem lehetnek kételyek ezzel kapcsolatban, mert butaság lenne nem gondolni erre, amikor még nem teljesítettünk egy versenyszimulációt sem. Mi futamokat akarunk nyerni, nem foglalkoztat minket, hogy beférünk-e a pontszerző helyekre Melbourne-ben. A jövő már annál érdekesebb és fontosabb, számukra lényegesebb, hogy nagy előrelépéseket tegyünk az év során.”

Button csapattársa, az Ausztrál Nagydíjra visszatérő Kevin Magnussen még ennél is szokatlanabb helyzetben van, hiszen a dán pilóta mindössze 40 kört tudott megtenni az idei McLarennel, amit magas üzemanyagszinttel egyáltalán nem próbált ki.

„Azt mondanám, hogy elég alacsonyak” – mondta az elvárásaival kapcsolatban a Motorsport.com-nak. „Nyilvánvalóan küszködünk a megbízhatósággal, hogy az autót hosszabb távokon is működésre bírjuk.

„Ez egy új kezdet a McLaren számára, sok szempontból új korszak, így ez időt fog igényelni. Úgy gondolom viszont, hogy ez a helyes irány, és fényes jövő áll a dolog előtt. El fog tartani egy ideig, de biztos vagyok benne, hogy oda fognak érni.”

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!