Vágólapra másolva!
A 2009-es világbajnok nem tart attól, hogy a mezőny egyik legjobb versenyzőjének tartott Fernando Alonso lesz a csapattársa az idei évtől. Hatékony együttműködésre számít a McLarenhez visszatérő spanyol pilótával.

A mezőny talán legjobb versenyzője csatlakozott a McLarenhez Jenson Button csapattársaként, a 2009-es világbajnok viszont nem tart Fernando Alonso érkezésétől, hanem lehetőséget lát a helyzetben.

„Szerintem minden pilóta versenyképes csapattársat akar maga mellé” – idézte Buttont a spanyol AS sportnapilap. „Az mindig jót tesz, ha lehet látni, mire képes a másik srác, mik az erősségei és a gyengeségei, különösen, ha egy olyan tapasztalt valakivel lehet együtt dolgozni, mint Fernando.”

Button a világbajnoki cím megnyerése után 2010-ben szerződött a McLarenhez, amit akkoriban Lewis Hamilton csapataként tartottak számon. Sokan úgy vélték, hogy Button elveszti majd a párharcot az akkor még egyszeres bajnokkal szemben, de végül kiegyenlített küzdelem alakult ki közöttük. Button úgy véli, Alonsóval is jól meglesznek.

Button szerint Alonso jó csapattárs lesz Forrás: McLaren

„Ő egy kétszeres világbajnok, olyan régóta van itt, mint én, számos csapatnál versenyzett már, úgyhogy az érkezése szerintem hatalmas lökés számunkra. Mindig is azt mondtam, hogy a legjobb versenyzőket akarom magam mellett tudni, és nagyon szeretném, ha Fernando lehetne a csapattársam. Erre tessék, ezt is megéltük. Jó együttműködés lesz, biztos vagyok abban, hogy a közös munka jól fog menni.”

A McLaren számára kihívás a motorfejlesztések fellendülése

Nem indult zökkenőmentesen Button és Alonso éve a McLarennél, mivel a Honda erőforrás egyelőre gyermekbetegségekkel küzd, ami alaposan visszavetette az új autóval megtehető távot. A motor a szezon során is további galibát fog okozni, főleg azután, hogy az idén már engedélyezett az idény közbeni fejlesztés is.

„Ez már tavaly is fejfájást okozott, de idén még bonyolultabb lesz a helyzet” – nyilatkozta Eric Bouller, a McLaren csapatfőnöke a Motorsport.com-nak. „Való igaz, hogy négy felhasználható motorral, és egy szezon közben érkező fejlesztési csomaggal nagyon óvatosnak kell lennünk a megtett körök menedzselése terén, különösen a pénteki napokon.”

Ennek az elsődleges oka, hogy a fejlesztések révén feltételezhetően egyre javuló teljesítményű motorok használatával 2015-ben már nem lehet „büntetlenül” visszatérni egy korábban használt erőforrásra, mert az gyaníthatóan lassabb lesz az éppen aktuálisan használt változatnál.

A csapatok ezért valószínűleg mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy egy fejlesztési lépcső előtt teljesen elhasználják egy adott motor élettartamát, viszont az új változatot is csak akkor vethetik be, ha az 5 versenyen belül nem romlik el javíthatatlanul.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!