Vágólapra másolva!
A szabályok lehetőséget adnának rá, hogy szorosabban együttműködjenek, de a Toro Rosso nem tud a Red Bull fejlesztéseire várni. A Renault dolgát viszont megkönnyítették.

A Toro Rosso technikai igazgatója, James Key elárulta, az istálló annak ellenére sem vesz át több fejlesztést a Red Bulltól, hogy a szabályok erre a korábbinál nagyobb teret biztosítanak. Noha a fiókcsapat akár azonos felfüggesztést és fékrendszert is használhatna a Red Bull-lal, Key szerint nem tudnak a pénzesebb partnercsapatuk késői fejlesztéseire várni.

„Ami a hajtásláncot és a váltót illeti, nagyon hatékonyan együttdolgozunk a Red Bull-lal, ez minden megengedett alkatrészt érint" – mondta Key a Motorsport.com-nak. „Az autó többi része azonban a Toro Rosso saját fejlesztése. Több elem is van a listán, amelyen osztozhatnánk, de nem élünk a lehetőséggel. Beszéltünk róla, de mindkét fél részéről túl sok erőfeszítést igényelne, ha a különböző autókba próbálnánk ugyanazt az elemet beépíteni."

A Toro Rosso nem tud a Red Bull fejlesztéseire várni Forrás: AFP

Key szerint a legfőbb probléma az időzítéssel lenne, hiszen a nagyobb költségvetéssel rendelkező Red Bull megengedheti magának, hogy az utolsó pillanatban döntsön egyes fejlesztések használatáról. „A Red Bullhoz képest mi korán elkezdünk dolgozni a fejlesztéseken, ők viszont megtehetik, hogy későn döntsenek. Mi csak akkor lennénk képesek erre, ha annyi pénzből gazdálkodnánk, mint ők" – magyarázta Key.

A technikai igazgató azonban hozzátette, a Renault dolgát némileg megkönnyítette idén, hogy a két partnercsapata ezúttal azonos hajtásláncot fog használni. „Közös megoldást találtunk például az energia tárolására. Tavaly más koncepciót használtunk, de idén úgy döntöttünk, egységesítjük. Ez mindenképpen segítséget jelent, hiszen a felmerülő problémákat két csapat részéről vizsgálhatják majd. Az a célunk, hogy a motor megbízhatóságán és teljesítményén is javítsunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!