Vágólapra másolva!
A Toro Rossót irányító Franz Tost szerint ugyanolyan aggályok merülnek fel Max Verstappennel kapcsolatban, mint amilyenekkel tavaly Danyiil Kvjat kapcsán találkozott. Szerinte a gyorsaság nem kor kérdése. 

Az idei szezon egyik megválaszolandó kérdése, hogy helyes döntés volt-e leszerződtetni a Toro Rossóhoz a Forma-1 történetének legfiatalabb pilótáját, Max Verstappent, aki miatt az FIA a szuperlicenc megszerzésének feltételeit is megszigorította. Csapatfőnöke, Franz Tost mindenesetre nem aggódik, és már a márciusi bemutatkozáson jó eredményt vár a holland tinédzsertől.

„Láttam őt két évvel ezelőtt a gokart világbajnokságon, ahol meggyőzött a gyorsaságával és azzal, ahogy az autóját uralta" – nyilatkozta az Autosportnak.

„Amennyiben jó technikát tudunk biztosítani számára, nincs kétségem afelől, hogy rögtön pontokat fog szerezni. Hasonló történet lesz az övé is, mint Danyiil (Kvjaté) volt. Nem számítok semmilyen problémára, Melbourne-re alaposan fel fog készülni. Tavaly ilyenkor ugyanilyen kérdésekre kellett felelnem Kvjat kapcsán."

Rengeteg kritika és kétely megfogalmazódott az elmúlt hónapok során, hogy helyes-e egy ilyen fiatal, tapasztalatlan versenyzőt bedobni a Forma-1 mélyvízébe, Tost szerint azonban ennek ma már nincs akadálya, és nem érdemes a múltbeli példákra hagyatkozni.

A főnök szerint Verstappen kora nem akadály Forrás: AFP

„Max (a gokartozást is beleértve) tízévnyi tapasztalattal érkezik, a világ húsz évvel ezelőtt még teljesen más volt. Manapság tizenöt évesen is lehet F1-es autót vezetni. Az FIA szabályai egyelőre megengedik, hogy tizenhat-tizenhét évesek induljanak a Forma-1-ben."

„Változnak az idők. Nemcsak az életkor számít, hanem a teljesítmény is. Számos pilótát ismerek, akik huszonnégy év körüliek, de egyszerűen túl lassúak az F1-hez. Aztán ott vannak a fiatalok, akik viszont nagyon gyorsak, és jól fognak menni. Meggyőződésem, hogy Max is ilyen lesz, ha megfelelő autót kap tőlünk."

A Verstappen szerződtetését övező felháborodásról és a miatta bevezetésre kerülő licencrendszerről az elemzésünk itt olvasható.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!