Vágólapra másolva!
A Honda elérte, hogy a szövetség ismét fontolóra vegye az F1-es erőforrások fejlesztésének problémáját, de arra nincs garancia, hogy a hétfői egyeztetés után a japánok is megkapják ugyanazokat a jogokat, mint a már tavaly is aktív Mercedes, Ferrari és Renault.

Tárgyalásokat kezdeményezett a motorfejlesztések helyzetével kapcsolatban a McLaren partnereként visszatérő Honda az FIA-nál, miután néhány héttel ezelőtt a Ferrari által korábban talált szabályértelmezési kiskapu miatt gyakorlatilag feloldották a 2015 márciusától érvényes fejlesztési tilalmat. Ez az enyhítés nem érvényes az idén belépő Hondára, ők ugyanis az aktuális szabályozás szerint február végéig szabadon fejleszthetnek, utána viszont a szezon végéig egyáltalán nem.

Az Autosport információi szerint a japánok annyit elértek az FIA-nál, hogy a hétfői egyeztetés után átgondolják az eddigi hozzáállásukat, de nincs garancia arra, hogy végül a Hondának kedvező döntés születik. Amennyiben viszont igen, ők is megkaphatják a másik három gyártó rendelkezésére álló 32 fejlesztési zsetont, amelyet szabadon használhatnak fel a szezon végéig.

A Honda is szabad motorfejlesztést szeretne Forrás: McLaren

Ezáltal elkerülhető lenne, hogy a Honda és az esetleges későbbi belépők – amennyiben lesznek még – hátrányban érezze magát az utólagos csatlakozás miatt. Ugyanakkor már előzőleg is aktív gyártók szintén nehezményezhetik, hogy a Honda egészen a február 28-i homologizációs határidőig szabadon fejlesztheti az erőforrását, miközben ők tavaly nem végezhettek jelentősebb átalakításokat, és a 32 zseton jelentő részét valószínűleg már a télen ki fogják játszani.

Az ügyben további tárgyalások várhatók, de azt nem tudni, hogy mikor születhet döntés, és mikor tisztázódnak véglegesen az idei fejlesztésekre vonatkozó szabályok.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!