Vágólapra másolva!
Így érzi legalábbis a Mercedes korábbi tesztpilótája, Sam Bird. A GP2 idei bajnoka, Jolyon Palmer üdvözölte, hogy mostantól feltételekhez kötik az F1-es szuperlicenc megszerzését, mert szerinte eddig az indulás joga eddig lényegében megvásárolható volt. 

Csalódottan nyilatkozott a Formula E és GP2 futamgyőztese, korábbi Mercedes-tesztpilóta Sam Bird, mert úgy érzi, hogy a sikerei ellenére sem fogja felkelteni F1-es csapatok figyelmét, mert az anyagiak terén nem tud hozzájárulni a pályafutásához.

Szerinte a Forma-E-re „a Forma-1-ben nem fognak olyan szemmel nézni , hogy nocsak, itt egy jó pilóta, meg kell szereznünk" – mondta a Timesnak. „Hacsak nincs az embernek feneketlen zsáknyi pénze, nem nagyon foglalkoznak már vele."

Bird szerint érik a generációváltás az F1-ben, és ha a világbajnokság utána is népszerű akar maradni, akkor új sztárokra, tehetségekre lesz szükség. Úgy látja, a csapatok mókuskerékbe kerültek, rá vannak utalva a külső anyagi forrásokra, ezért a pénztelen, de tehetséges versenyzőknek esélyük sincs.

Az eddigi szabályozás szerint Marcus Ericsson sem kaphatott volna versenyzőülést az F1-ben Forrás: Caterham

„A nagy csapatok sok pénzt költenek, hogy megszerezzék a pontokat, ami pénzdíjjal jár, így még gazdagabbak lesznek. Ez egy végtelen körforgás, ami a nagyokat favorizálja, így a kis csapatoknak nincs más esélyük, olyan pilótákat kell választaniuk, akik 15-20 millió eurót is tudnak hoznak magukkal" – foglalta össze. „Ez nagyon bosszantó, de ez van, és nem is fog megváltozni."

A GP2-bajnok még mindig a jövőre készül

Néhány évvel ezelőtt a GP2 bajnoki címe szinte egyenes utat jelentett az F1-be, de az idei sorozatot megnyerő Jolyon Palmer egyelőre tesztpilótai állást sem talált magának a világbajnokságban. A brit fiatal elmondta, nem hajlandó lemondani az F1-es álomról, és jövőbeli lehetőségekre vár.

„Biztosra veszem, hogy adódni fog lehetőség. Idén nem tudok bemutatkozni, mert csak 18 autó lesz, és már 18 versenyző is van. Ezért most a következő legjobb dologra kell koncentrálni, ami nem más, mint a közös munka egy F1-es csapattal, a tesztlehetőség, és saját magam felkészítése 2016-ra" – mondta Palmer az Autosport International Show-n.

A korábbi F1-es versenyző Jonathan Palmer fia a Force Indiával tesztelhetett, miközben ellenfelei, Felipe Nasr versenyzői, illetve Raffaele Marciello tesztpilótai álláshoz jutottak. Palmer elismerte, hogy bosszantja a helyzet, de úgy véli, ha az újoncok jól szerepelnek, az ő teljesítményét is értékelni fogják. A brit egyetért az F1-es szuperlicenc feltételeinek szigorításával is, ami 2016-tól ellehetetleníti a gazdag, de jó eredményekkel nem rendelkező fiatalok szerződtetését.

„Azelőtt az ember megszerezhette a szuperlicencet csak azzal, hogy elég tesztkilométert teljesített, azt pedig gyakorlatilag meg lehetett vásárolni" – jelentette ki. „Örömteli, hogy mostantól feltételeket is szabnak. Ezekről persze talán jobb, ha én nem nyilatkozom, de van pár versenyző a rajtrácson, aki ezeknek nem felel meg, például Max Verstappen, sőt Carlos Sainz se, aki a World Series Formula Renault 3.5 bajnoka."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!