Vágólapra másolva!
Pat Symonds szerint tavaly nem csak a Mercedes motornak volt köszönhető a fejlődésük.

Látványos fejlődést produkált a korábban évekig a középmezőnyben sínylődő Williams a 2014-es szezon során. Többen kizárólag a Mercedes erőforrásoknak tulajdonították a javuló formát, de Pat Symonds, a csapat 2013-ban kinevezett technikai igazgatója szerint ennél összetettebb a helyzet.

„Ez nem csak az erőforráson múlt" – jelentette ki az Autosport International Show-n. „2013-ban is ugyanolyan motorunk volt, mint a bajnokcsapatnak, mégis a kilencedik helyen végeztünk. Rengeteg új részlet volt (2014-ben). Nyilván az erőforrás volt a közülük a legjelentősebb, de a brake-by-wire rendszer vagy az új aerodinamikai szabályok sokkal nagyobb szerepet játszottak a teljesítményünkben, mint ahogy a legtöbben gondolták."

Symonds szerint a Williams önálló fejlesztései is jól működtek, és hozzásegítették a grove-i istállót, hogy a konstruktőri bajnokság harmadik helyén végezzenek. Úgy véli, a műszaki megoldások mellett a csapat is jól dolgozott - kiemelte a bokszkiállások látványos javulását 2013 és 2014 között.

A 3. helyről Symonds szerint nehezebb lesz előrelépni, mint amilyen a 9-edikről a 3-adikra volt Forrás: AFP

„A brake-by-wire rendszerünk abszolút hibamentes volt. A versenyzőink gyakorlatilag észre sem vették, hogy használni kezdtük. Ilyen magas színvonalú mérnöki munkát tudtunk megvalósítani 2014-ben. Csodafegyver soha sincs, a lényeg az, hogy sikerüljön mindent összehangolódni, és nemcsak műszaki, hanem operatív szempontból is. "

A korábban a Benetton és a Renault színeiben is világbajnokságot nyerő Symonds szerint a Williamsnek nincsenek anyagi gondjai, de a költségvetésük nem hasonlítható össze az élcsapatokéval. Úgy véli, a 3. helyről nehéz lesz további jelentős előrelépéseket tenniük, de az ellenfeleik egy részével szemben előnyben vannak.

„Láthatjuk, hogy számos riválisunk vagy új erőforrással dolgozik, vagy új embereket nevezett ki, így ki kell aknáznunk a folytonosságban rejlő előnyünket" - mondta. "Keményen kell hajtanunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!