Vágólapra másolva!
Pat Symonds szerint a finnek minden adottsága megvan ahhoz, hogy felérjen a csúcsra. Az istállónak azonban nagyon nehéz dolga lesz, ha túl akarják szárnyalni a 2014-es teljesítményüket.

Valtteri Bottas 2013-ban debütált a Forma-1-ben, az abban az évben rendkívül gyenge Williamsszel azonban nem tudott kitörni a mezőny hátsó feléből, és mindössze 4 pontot szerzett. A 2014-ben már a Mercedes motorjaival felszerelt Williamsszel azonban szárnyalt, és hat dobogós helyezésének köszönhetően a 4. helyet szerezte meg a világbajnokságban.

A Williams technikai főnöke, Pat Symonds elárulta, lenyűgözte Bottas teljesítménye, és biztos benne, hogy a 25 éves finnre fényes jövő vár. „Nagyon okos és gyors versenyző. Ritkán hibázik, de ha előfordul, akkor mindig tanul belőle" – nyilatkozta. „Remek személyisége van, és igazi csapatjátékos. Teljes mértékben meg vagyok győződve arról, hogy megvan benne a világbajnoki cím lehetősége."

Symonds a karrierje során dolgozott együtt Ayrton Sennával, Michael Schumacherrel és Fernando Alonsóval is, ami jó viszonyítási alapot ad neki a versenyzők megítéléséhez. Elmondta, Bottasban is megvannak azok a tulajdonságok, amelyek a bajnokokat megkülönböztetik a többiektől.

Bottas idén hatszor állhatott dobogóra Forrás: AFP

„Korábban dolgoztam már együtt néhány világbajnokkal, és ezek alapján semmi kétségem nincs afelől, hogy egyszer Valtteri is az lesz" – jelentette ki. „Nemcsak arról van szó, hogy gyors, hiszen ennek természetesnek kell lennie. Sokan vannak, akik gyorsak, de soha nem fogják megnyerni a világbajnokságot. Szükség van intelligenciára is, valamint megfelelő hozzáállásra és gondolkodásmódra, a részletekre való odafigyelésre... Valtteri ezek miatt lesz világbajnok."

A Williamsnél nemrég úgy nyilatkoztak, nem tartanak attól, hogy Bottas a közeljövőben más csapathoz szerződik. Symonds reméli, a finn addig náluk marad, amíg fel nem ér a csúcsra. „Nagyon, nagyon szeretném, ha egy Williamsszel tudna bajnok lenni. Az egy nagyszerű történet lenne."

Nehéz lesz javulni

Noha a Williams tavaly óriásit javult a 2013-as idényhez képest, Symonds szerint idén nehezebb lesz előrelépniük, mert "nagyon magasra tettük a lécet." A néhány éve még súlyos anyagi gondokkal küzdő csapat ráadásul nem gazdálkodhat annyi pénzből, mint egyes riválisai.

"Azt már semmiképpen nem mondhatjuk, hogy anyagi gondokkal küzdünk, de valóban nem olyan költségvetéssel dolgozunk, mint az ellenfeleink" - mondta Symonds. "Ezért is okoz olyan nagy örömet, hogy tavaly legyőztük a Ferrarit, feleannyi pénzből."

"A harmadik helyről azonban nehezebb lesz előrébb lépni, mint tavaly a kilencedikről a harmadikra" - ismerte el. "A riválisaink közül egyesek új hajtáslánccal vágnak neki az idénynek, mások teljesen átszervezték a mérnöki gárdájukat. Ki kell használnunk, hogy nálunk legalább van folytonosság."

Symonds hozzátette, a Williams 2014-ben nemcsak a Mercedes-motor miatt lett hirtelen versenyképes. "Rengeteg új tényezővel kellett megbirkóznunk. Persze az új hajtáslánc volt a legnagyobb változás, de ott volt a brake-by-wire fékrendszer is, és az új aeroszabályok" - sorolta. "Szerintem mi jól megoldottuk ezeket. A fékrendszerünk hibátlanul működött, a versenyzőink észre sem vették, hogy az autóban van. A mérnöki képességeinknek köszönhetjük a 2014-es teljesítményünket."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!