Vágólapra másolva!
A 17 éves holland szerint nincs nagy különbség az F3-as és F1-es autók között. Édesapjának köszönhetően felkészültebbnek érzi magát a kortársainál.

Max Verstappen minden idők legfiatalabb Forma-1-es versenyzőjeként, 17 évesen fog rajthoz állni a 2015-ös idénynyitón. Noha a Toro Rossót sok kritika érte, amiért ilyen fiatal pilótát szerződtetett, a holland úgy érzi, már elég tapasztalatot gyűjtött az F1-es debütáláshoz. Annak ellenére készül magabiztosan az Ausztrál Nagydíjra, hogy a gokartos évek után mindössze egyetlen idényt versenyzett végig formaautókkal: a Forma-3-as Európa-bajnokságban idén a 3. helyen végzett.

Verstappen szerint a gokartokról F3-as autókra váltani nagyobb ugrást jelentett, mint átszerződni a Forma-1-be, ezért úgy érzi, hamar alkalmazkodni tud majd az erősebb autókhoz. „Egy gokartot és egy formaautót teljesen más stílusban kell vezetni" – magyarázta az Autosportnak. „Most egy Forma-3-as autóból szállok át egy Forma-1-esbe – a lényeg ugyanaz, csak minden sokkal gyorsabban történik"

Verstappen elmondta, szüksége volt némi időre, míg a gokartok után hozzászokott a Forma-3-as autókhoz, azok viszont „nagyon hasonlítanak az F1-esekre. Bár nincs annyi lóerejük, az F3-ban is nagy a leszorítóerő."

Verstappen nem érzi úgy, hogy túl hamar került be az F1-be Forrás: AFP

Mindig a többiek előtt járt

Bár a legtöbb versenyző 17 évesen még a Forma-1 közelébe sem kerül, Verstappen úgy gondolja, ő kiskora óta előnyösebb helyzetben van, mint a többiek. A pályafutását ugyanis édesapja, Jos Verstappen egyengette, aki 1994 és 2003 között 106 Forma-1-es futamon indult.

„Neki köszönhetően mindig sokkal felkészültebb voltam, mint a korombeli srácok" – magyarázta a holland, aki a szintén újonc Carlos Sainz Jr. csapattársaként debütál majd a Toro Rossónál. „Mindig előnyben voltam, már a gokartban is. Miközben a junior kategóriákban versenyeztem, már a magasabb szintek gokartjait teszteltem – ezek után a junior kategóriába visszatérve minden nagyon könnyűnek tűnt."

Húsz évvel ezelőtt az idősebb Verstappent is nagy tehetségnek tartották, de az eredményei elmaradtak a várakozásoktól, mindössze kétszer állhatott dobogóra a karrierje során. Max Verstappen úgy érzi, neki könnyebb dolga lesz, hiszen a Toro Rosso tökéletes körülményeket biztosít a fejlődéséhez.

„Én jó környezetbe kerültem. Ez lényegében egy utánpótláscsapat, a fiatal versenyzők sok segítséget kapnak a felkészüléshez. Szerintem én sokkal jobb helyzetben vagyok, mint az apám, amikor elkezdett versenyezni" – vélekedett.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!