Élő:
Vágólapra másolva!
Egy nagyobb csapat tagjaként könnyebben megy a munka, véli Max Verstappen, de szerinte a Forma-1-et a jelenlegi teljesítményszint mellett nem szabad alábecsülni. A GP2 idei bajnoka közben azon bosszankodik, hogy az általa legyőzött ellenfelei könnyebben be tudnak jutni az F1-be. 

Árgus szemek figyelik Max Verstappen fejlődését, mióta a Toro Rosso bejelentette, hogy az akkor még csak 16 esztendős pilótát indítják jövőre az egyik autójukban. A minimális formulaautós tapasztalattal rendelkező holland több lépcsőfokot átugorva érkezik a világbajnokságba, de az eddigi tesztek alapján úgy tűnik, fel tud nőni a feladathoz. A munkakörülményekkel mindenesetre elégedett.

„Nincsenek különösebb nehézségeim" – idézte őt a Speed Week. „Úgy vélem, egy nagyobb csapattal könnyebb dolgozni, mint egy kisebbel. Számos igen jól képzett szakember sürgölődik az autó körül, mindenki pontosan tudja, hogy mit csinál" – mondta. „A feladatok tisztábbak, mint egy alacsonyabb kategóriában induló csapatnál."

Verstappen szerződtetését látva többen - köztük a korábbi háromszoros világbajnok Niki Lauda is - úgy vélték, hogy az F1-es autókat jelenleg túlságosan könnyű vezetni, de ezzel Verstappen nem ért egyet. „Egyelőre csak hozzá kell szoknom a vezetéshez és a csapattal való munkához. Az autókat nagyon nehéz irányítani, mert a motorok erősek, a tapadás viszont csökkent" – foglalta össze a holland, aki korábban tesztelt egy kétéves autóval is, így van már némi összehasonlítási alapja.

A GP2-ből nem olyan egyenes az út

A fiatal holland leigazolása nagy port kavart a sportág köreiben, olyannyira, hogy az FIA szigorított is az F1-es szuperlicensz kiadásának feltételein, így Verstappen ma már nem kapná meg a lehetőséget a bemutatkozásra. Ez segítheti azon versenyzők előmenetelét is, akik vele ellentétben szorgalmasan végigjárják a különböző alsóbb kategóriák ranglétráját, mielőtt továbblépnek az F1-be.

Jolyon Palmert bosszantja, hogy a GP2 bajnokaként nem jut tovább az F1-be Forrás: Jolyon Palmer honlapja

A legfőbb meghatározó tényező viszont az, hogy egy adott versenyző milyen szponzori háttérrel rendelkezik. Ez bosszantja az idei GP2-es bajnokot, Jolyon Palmert , akinek a Speed Week szerint anyagi támogatásra van szüksége a Force India tartalékpilótai helyének megszerzéséhez. Palmer az idén a McLaren protezsáltját, Stoffel Vandoorne-t, valamint a Sauberrel jövőre biztosan bemutatkozó Felipe Nasrt is megelőzte.

„Lelombozó látni, hogy ilyen könnyen kapnak ülést a Forma-1-ben azok a versenyzők, akiket a pályán legyőztem" – nyilatkozta a korábbi versenyző, Jonathan fia. „Ez ma az F1 valósága, és rossz üzenet. Azt a benyomást kelti, mintha a sportnak nem lenne szüksége a legjobb versenyzőkre."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!