Vágólapra másolva!
A gyártók szerint a szabályzat nem rögzíti, hogy 2015-ben meddig kell homologizáltatni az új motorokat, ezért a szezon elején akár az idei változattal is versenyezhetnek, csak később vetve be az újat.

Újabb fordulat történt a szezon közbeni motorfejlesztési tilalom részleges feloldásáról szóló vitában, amikor kiderült, hogy egy kiskapu eleve kérdésessé teszi a szabályok értelmezését.

Az új turbókorszak első évében, vagyis az idén a motorszállítóknak február 28-ig kellett homologizáltatniuk az év későbbi részében használt hajtásláncukat. A határidő után a szezon végéig már nem vethettek be az akkor elfogadtatotthoz képest műszakilag eltérő motort, vagyis a hardveren elvégzett fejlesztéseket csak a holtszezonban érvényesíthették egy meghatározott kvótarendszernek megfelelően.

Csakhogy a Ferrari technikai igazgatója, James Allison egy abu-dzabi ülésen felvetette, hogy a 2015-ös szabályzatban nem szerepel leírva az új homologizáció határideje. Ezért a motorszállítók elvileg megtehetnék, hogy csak az idény folyamán, például pár versenyt követően térnek át az új specifikációjú hajtásláncra. „Ez meghosszabbítaná a fejlesztésekhez rendelkezésünkre álló értékes időt, viszont cserébe azt jelentené, hogy a gyengébb 2014-es motorral kellene kezdenünk a szezont" – mutatott rá az Autosport meg nem nevezett ferraris forrása.

A motorok továbbra is vita tárgyát képezik Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Clive Mason

Az FIA szerint azonban ez az értelmezés több okból sem lehetséges. Az F1 Sportszabályzatának 4-es függelékében ugyanis szerepel, hogy „a gyártók nem homologizálhatnak egynél több motorspecifikációt." Bár ezt elvileg még lehetne úgy interpretálni, hogy évente csak egy új motor homologizálható, az FIA szóvivője azt állította, több alkalommal is egyértelművé tették, hogy egy évben csak egyféle specifikációt lehet használni.

„Vagyis automatikusan az lesz a homologizált motor, amellyel Melbourne-ben indulnak" – tette hozzá. „Mindig úgy volt elképzelve, még ha az a szabályzatban leírva nem is szerepel, hogy a gyártóknak az előírások által meghatározott korlátok között kell végezniük a módosításokat a motorokon."

A Mercedes trükkje nem volt döntő

Mindez azért is érdekes, mert a nem titkoltan technikai hátrányban lévő Ferrari és Renault a tilalom enyhítésével szerette volna elérni, hogy a szezon közben is változtathasson a motorok specifikációján, amit azonban a Mercedes a fejlesztési költségek növekedésének veszélyére hivatkozva elutasított.

Ám a Renault-nál úgy vélik, már így is tudják, mit kell tenniük, ha előre akarnak lépni. Bár a Mercedes fölényét részben annak a technikai újításnak tulajdonítják, hogy a kompresszort és az intercoolert a turbinával átellenes oldalra, a motor elé helyezték el, Rémi Taffin sokkal inkább a kasztnival való szorosabb integrációban látja a lényeget. „Ez nem volt túl fontos tényező" – mondta a Renault vezető versenymérnöke a különleges elrendezésről. „Mi is áttérhetünk ugyanerre a megoldásra, de most nem árulom el, hogy megtesszük-e!"

„Természetesen rengeteg teendő vár ránk a következő szezon előtt, ám azt már tisztán látjuk, hogy milyen irányt kell követnünk, és mire kell koncentrálnunk. Egyértelműen az a célunk, hogy 2015-ben több győzelemért szállhassunk harcba" – tette hozzá a cég ügyvezető igazgatója, Cyril Abiteboul. „A Mercedes rendkívül magasra tette a lécet, különösen abban a tekintetben, ahogy a hajtáslánc szinte észrevétlenül működik együtt a kasztnival."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!