Vágólapra másolva!
Mindenképpen egy jó szériában fog versenyezni jövőre, akkor is, ha a McLarennél nem hosszabbítják meg a szerződését. A csapat még mindig nem döntötte el, ki lesz Alonso csapattársa, a hétvégén sem számíthatunk bejelentésre.

A McLaren szóvivője pénteken ismét szűkszavú nyilatkozatot tett, amelyben közölte, hogy továbbra sem sikerült döntést hozniuk a 2015-ös felállásukról, és a jövő hét elejéig biztosan nem is kerül sor a bejelentésre. Jenson Button és Kevin Magnussen tehát még mindig nem tudja, hogy melyikük marad F1-es állás nélkül jövőre, és melyikük versenyezhet a szinte biztosan a McLarenhez igazoló Fernando Alonso csapattársaként.

A McLaren döntésképtelensége sokakat felháborít, hiszen nagyon rosszul járhat az a pilóta, aki decemberben tudja meg, hogy nincs helye a csapatnál. Az általános vélekedés szerint Button világbajnokként nem ilyen bánásmódot érdemel, de a fiatal Magnussennel szemben is tisztességtelen, hogy a csapat késlekedésén múlhat a további karrierje.

A korábbi Forma-1-es versenyző, Derek Warwick egyenesen „undorítónak" tartja, ahogy a McLaren kezeli a helyzetet. Szerinte Buttonnak mindenképpen helye lenne még az F1-ben, ugyanakkor elismeri, hogy a csapat nehéz döntés előtt áll. „Kevin Magnussen személyében van egy fiatal versenyzőjük, akibe rengeteg pénzt fektettek. Ő nyilvánvalóan a jövőben kaphatna fontosabb szerepet, ezért nagyon nehéz ez a helyzet" – mondta Warwick arra utalva, hogy a 35. életévét januárban betöltő Button valószínűleg már amúgy sem maradna sokáig az F1-ben.

Jövőre is versenyezni fog

A Forma-1-es közösség és a rajongók támogatását élvező Button közben elmondta, lassan már az kezdi zavarni, hogy mindenki a pályafutása miatt aggódik. Szerinte úgy beszélnek róla, mint aki már soha nem ülhet versenyautóba, pedig a Forma-1-en kívül még számos érdekes kihívás várhat rá.

„Annyit elmondhatok, hogy biztosan versenyezni fogok jövőre is. Bármelyik szériában fogok indulni, nagy izgalommal várom a kihívást, ezért nem kell amiatt aggódni, hogy nem fogok autóba ülni" – magyarázta a brit, aki valószínűleg az FIA hosszútávú világbajnokságában (WEC) folytatja a karrierjét, ha a McLaren nem őt választja. A nevét legtöbbször a WEC idei bajnokcsapatával, a Toyotával hozták összefüggésbe, de sokan azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy a prototípusával jövőre debütáló Nissannál kap helyet.

Button biztos benne, hogy jövőre is jó helye lesz Forrás: AFP

„Mindenképpen izgalmas lesz a következő évem. Ha egy új kihívás vár rám, akkor azért, ha pedig az F1-ben maradok, akkor az új autónk és motorunk miatt várom izgatottan az idényt" – nyilatkozta Button. „Már csak arra várok, hogy kiderüljön a döntés. Akkor mindegyikünk továbbléphetne."

Button hozzátette, sajnálja, hogy a jelek szerint Magnussennel biztosan nem dolgozhat együtt jövőre, mert sikerült jó kapcsolatot kialakítania a 22 éves dánnal. Szerinte Magnussen számára még idegőrlőbb a várakozás. „Én már 15 évet lehúztam a Forma-1-ben, versenyeket és világbajnokságot nyertem. Ha most véget ér az F1-es karrierem, akkor is elégedetten távozhatok" – mondta. „Kevin számára viszont csak most kezdődött el ez a kaland, és nagyon sajnálom, hogy ilyen korán bizonytalanná vált a helyzete. Remek versenyző, biztos vagyok benne, hogy szép jövő vár rá."

Karácsonyig talán kiderül

Magnussen elmondta, fogalma sincs, hogy mikorra várható a McLaren döntése. „Remélem, karácsonyig megtudjuk" – nyilatkozta. „Egyelőre Nagy-Britanniában maradok, legalábbis addig, amíg kiderül, mihez is kezdhetek az életemmel. De az ünnepekre azért szeretnék hazautazni."

Buttonhoz hasonlóan Magnussen is sajnálja, hogy csak egy évig lehettek csapattársak, állítása szerint nagyon sokat tanult a brittől. „Jenson remek srác, és nagyon élveztem, hogy a csapattársa lehettem. Nagyon jó példát mutatott nekem. Nemcsak tehetséges, hanem óriási tapasztalata is van, ezért rengeteget tanulhattam tőle" – magyarázta. „Ő ráadásul mindig nyílt lapokkal játszott, pedig a Forma-1-ben könnyen találhatunk példát ennek az ellenkezőjére. Mindig nagyon nyitott volt, és egy igazán kedves srác."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!