Vágólapra másolva!
Bár továbbra sem érti, hogy miért kellett távoznia a Toro Rossótól, az elmúlt évekre csak hálával tud visszagondolni. Úgy érzi, a tapasztalata segíthet neki az elhelyezkedésben.

Jean-Eric Vergne a napokban egy keserű hangvételű nyilatkozatban fejtette ki, hogy értetlenül áll a Red Bull döntése előtt, miszerint Danyiil Kvjatot léptették elő a távozó Sebastian Vettel helyére az osztrák élcsapathoz, neki pedig a Toro Rossótól is távoznia kellett. Elmondása szerint „rendkívül csalódott" a döntés miatt, hiszen Kvjatot idén 22-8 arányban legyőzte a pontversenyben, pedig műszaki hibák miatt is több pontot bukott a csapattársánál.

A korábbi kifakadása után azonban Vergne hangsúlyozta, nem fog haraggal visszatekinteni az elmúlt évekre, hiszen a Red Bull támogatása nélkül valószínűleg el sem jutott volna a Forma-1-ig. Már azt is elismeri, hogy a Red Bull elmúlt években hozott döntéseit figyelembe véve számíthatott a távozásra.

Vergne úgy érzi, az eddigi legjobb idényét teljesítette 2014-ben Forrás: AFP

„A Toro Rossót a Red Bull pénzeli, és azért tartják fenn a csapatot, hogy lehetőséget adjanak a fiatal versenyzőknek" – mondta az Autosportnak. „Én már három évet lehúztam a Forma-1-ben, és nem számítok fiatal versenyzőnek. Ebből a szempontból érthető, hogy egy fiatalabb pilótát léptettek elő a versenyzőakadémiájukból, ezért nem is vagyok dühös miatta."

Vergne szerint a Red Bull utánpótlásprogramja „fantasztikus" lehetőséget biztosít a fiataloknak, hiszen nincs sok F1-es istálló, amely ennyire támogatná az új tehetségeket. Bár a Toro Rossótól korábban elküldött pilóták – például Scott Speed, Jaime Alguersuari vagy Sébastien Buemi – később nem tudtak más Forma-1-es csapatoknál elhelyezkedni, Vergne úgy érzi, neki sikerülhet ez.

„Mindig hálás leszek a Red Bullnak, mert nekik köszönhetően három évet tölthettem a Forma-1-ben, ami sok lehetőséget biztosít nekem a jövőben is" – magyarázta a 24 éves francia. „A Toro Rossóhoz már túl idős vagyok, de az F1-ben még fiatalnak számítok, ráadásul már tapasztalattal is rendelkezem. Ez ad motivációt a folytatáshoz."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!