Abszurd, hogy a Forma-1 halott

Mercedes-AMG's British driver Lewis Hamilton leads after the start of the of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina circuit on November 23, 2014. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI Forma1
Mercedes-AMG's British driver Lewis Hamilton leads after the start of the of the Abu Dhabi Formula One Grand Prix at the Yas Marina circuit on November 23, 2014. AFP PHOTO/MARWAN NAAMANI
Vágólapra másolva!
További autóipari nagyvállalatokat szeretne az F1-ben látni Dieter Zetsche, a Mercedes-Benzt gyártó Daimler első embere. Az idei világbajnokok elsősorban közvetlen piaci versenytársaikat szeretnék legyőzni, de ettől még a kiscsapatok fennmaradását is fontosnak tartják.

Világbajnoki címeket ünnepelhetett a Mercedes-Benz a márka otthonában, Stuttgartban a hétvégén. A Stars & Cars néven megrendezett utcai fesztiválon a csillagosok ikonikus versenyautói mellett napjaink versenyzői és legendás korábbi pilóták is szerepet kaptak, valamint fürdött a népszerűségben Dr. Dieter Zetsche, a Daimler AG igazgatótanácsának elnöke is. Ő elismerte, hogy rögös út vezetett Lewis Hamilton világbajnoki címéhez.

„Soha sem gondoltuk volna, hogy ilyen nehéz lesz, és ilyen sokáig fog tartani, amíg sikeresek leszünk" – ismerte el a Sport Bildnek, majd kijelentette: a Mercedes-Benz kitart a Forma-1 mellett. „Ha valamit csinálunk, azt csináljuk jól! Fel sem merült, hogy megkérdőjelezzük a részvételünket, és most sem tervezünk megváltoztatni semmit a sport iránti elkötelezettségünkkel kapcsolatban."

A Mercedes szerint az F1 értékeit rosszul kommunikálják Forrás: AFP/Marwan Naamani

Zetsche ugyanakkor kitért arra, hogy szívesen versenyeznének a piaci riválisaik csapatai ellen, de ettől függetlenül a kiscsapatok fennmaradását is fontosnak tartja a sport szempontjából.

„A prémium üzletágban az Audival és a BMW-vel együtt 80 százalék a részesedésünk" – utalt a személyautó-eladásokra. „Természetesen nagyra tartjuk a Red Bullt és a Ferrarit, valamint a többi csapatot, de további gyártókat is örömmel üdvözölnénk a mezőnyben."

Az F1 kis csapatainak anyagi problémáira utalva a német vállalatvezető azt mondta: „Természetesen nekünk is érdekünkben áll, hogy bizonyos kereteken belül minél szélesebb legyen az ellenfelek köre. E tekintetben konstruktív egyeztetésekben veszünk részt."

Bírálat Ecclestone felé

Az idei év során számos kritika érte a Forma-1-et az új erőforrások hangja, a versenyzés alacsonynak tartott színvonala, valamint a csökkenő nézőszám miatt. Zetschét azonban nem aggasztja a világbajnokság állapota, és elsősorban az ellenfeleket okolja a negatív közhangulatért. „Abszurd azt állítani, hogy a Forma-1 halott" – jelentette ki. „El sem tudok képzelni az ideinél izgalmasabb szezont. A bírálatok nagy részét azok fogalmazták meg, akik nem voltak sikeresek" – mondta.

A kudarccal teli előző évek során a Daimler igazgatótanácsában is erősödtek azok a hangok, amelyek szerint érdemes lett volna megfontolni a kiszállást a Forma-1-ből, a napokban pedig a jelenleg használt erőforrás-formula miatti viták során merült fel, hogy a Mercedes távozik, ha visszatérnének a tavaly levetett V8-as motorok. Bár azt elismerte, hogy a Formula E-t érdemes tanulmányozni, Zetsche a Le Mans-i 24 órást nem tartja valós alternatívának. „Nem tartjuk jó ár-érték arányúnak, hogy egy egész évet dolgozzunk 24 óra miatt" – foglalta össze.

A Mercedes vezére ugyanakkor utalt rá, hogy nem elégedett Bernie Ecclestone és a Forma-1 menedzsmentjének munkájával, ezért a világbajnoki címek megnyerése mellett továbbra is azon kell dolgozni, hogy a sportág hatékonyan kommunikálja a saját és a résztvevők értékeit.

„Az bizonyos, hogy még nem aknáztuk ki teljesen a Forma-1-ben rejlő lehetőségeket, mert a hivatalos kommunikációs csatornákat nem használják professzionális módon" – vélte. „Minden korábbinál elkötelezettebbek vagyunk aziránt, hogy ezen a téren is hozzájáruljunk a sport fejlődéséhez" – közölte. „A fiatalabb rajongók megszólítása központi kérdés."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!