Vágólapra másolva!
János Károly vendégként volt ott az abu-dzabi idényzárón, a tévében elárulta, mit mondott neki a Ferraritól távozó honfitársa. Alonso jól reagált.

Fernando Alonso a 2014-es szezon utolsó nagydíjhétvégéjén is tovább titkolózott a jövőjéről. Noha a Ferrari a múlt héten végre megerősítette, hogy elhagyja őket, és Sebastian Vettel érkezik a helyére, a spanyol versenyző egyelőre csak célozgatott arra, hogy hol folytatja a pályafutását. „Nem lesz nagy meglepetés" – mondta Abu-Dzabiban. „Közel járnak az igazsághoz."

A paddockban már kész tényként kezelik, hogy Alonso visszatér a McLarenhez, amire nem várt helyről érkezett újabb bizonyíték. I. János Károly spanyol király, aki az idén nyáron mondott le a trónról, és akit Alonso látott vendégül a hétvégén, az Antena 3 tévének meggondolatlan nyilatkozatot tett. „Azért vagyok itt, hogy Fernando mellett álljak (a Ferrarinál töltött) utolsó versenyén" – mondta. „Elárulta nekem, hogy a McLarenhez igazol, és nagyon boldog emiatt."

Amikor szembesítették János Károly kijelentésével, Alonso először meglepődött, de aztán feltalálta magát. „Ki vagyok én, hogy ellentmondjak a királynak? A királynak mindig igaza van..." – válaszolta.

Bár újságírók tucatjai próbálták kiugrasztani a nyulat a bokorból a hétvégén, Alonso és a McLaren nem volt hajlandó megerősíteni, hogy már aláírták a szerződést. Alonso azonban több utalást is tett a következő csapatára, elárulva, hogy egy „hosszú távú projekthez" csatlakozik, ami tökéletesen ráillik az F1-be visszatérő Hondára. Emellett arra is célzott, hogy olyan alakulatnál fog versenyezni, ahol korábban már megfordult.

„A Renault-tól a McLarenhez mentem, aztán vissza a Renault-hoz" – emlékeztetett. „Azok alapján, amiket olvasok magamról, nem kellemes együtt dolgozni velem, a lényeg azonban az, hogy igenis vissza tudok térni egy olyan csapathoz, amelynél már versenyeztem. Ez jó jel."

A McLaren kivár

Azzal kapcsolatban, hogy öt év után miért vett érzelmes búcsút a Ferraritól, hozzátette: „Hiányzik a pezsgőzés a dobogón, hiányoznak a győzelmek és a világbajnoki címek. Az új projekttel szeretném megvalósítani ezeket a célokat. Talán nem az első évben, de nincs kétségem afelől, hogy a jövőben (győzni fogunk)."

Már nyílt titok, hogy Alonso hol folytatja a pályafutását Forrás: AFP/Tom Gandolfini

Alonso az idén 2009 óta először nagydíjgyőzelem nélkül zárta a szezont, és a dobogóra is mindössze kétszer állhatott fel. Közben megromlott a viszonya a Ferrari új főnökével, Marco Mattiaccival is, akinek pár nemrég tett megjegyzését sértőnek találta.

A McLaren a feltételezések szerint azért nem jelentette be Alonso szerződtetését, mert még nem döntötték el, hogy ki legyen a csapattársa. Ron Dennis Abu-Dzabiban ismét hangsúlyozta, hogy december 1. előtt biztosan nem fogják nyilvánosságra hozni a 2015-ös felállásukat. A szabad ülésért a nyilatkozata szerint hárman vannak versenyben – köztük Jenson Button és Kevin Magnussen.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!