Vágólapra másolva!
Massa szerint azonban egy tökéletes körrel is csak közelebb kerülhettek volna a Mercedeshez. Bottas többször is hibázott a Q3-ban, de elégedett a rajthelyével.

A Williams Brazíliában is a második legjobb csapatnak bizonyult a Mercedes mögött, Felipe Massa a 3., Valtteri Bottas pedig a 4. rajthelyet tudta megszerezni. A versenynaptár egyik legrövidebb pályáján ráadásul a vártnál közelebb tudtak kerülni a németekhez: Felipe Massa úgy maradt el 2 tizeddel Nico Rosberg pole pozíciós idejétől, hogy az utolsó körében nem sikerült javítania.

Massa a Q2-t Lewis Hamilton előtt zárta, és az utolsó szakaszban futott első köre után bízott benne, hogy még közelebb tud kerülni a Mercedesekhez. Egy kisebb műszaki hiba miatt azonban a tervezettnél később tudott kihajtani a bokszból az utolsó körére, és forgalomba került.

„Nem tudtam mindent kihozni az autómból, mert az utolsó etapban nagyon nagy volt a forgalom. Mielőtt a pályára hajtottam, le kellett állítanunk a motort, ezért csak későn tudtam elindulni" – magyarázta. „Csak az utolsó pillanatban tudtam kihajtani, ezért a többiekkel ellentétben már nem is tudtam javítani a köridőmön. Annyit talán egyébként sem javultam volna, hogy legyőzzem a Mercedeseket, de szerintem nagyon közel kerülhettem volna hozzájuk."

Massával ellentétben a Williams teljesítményért felelős mérnöke, Rob Smedley úgy véli, „lehetséges" lett volna megszerezni az első rajtkockát. „Úgy tűnt, az utolsó körben mindenki küszködött – ki kell derítenünk, hogy ez miért volt így" – mondta. „Felipe a beragadt a lassabb autók mögé, mert egy technikai hiba miatt nem tudtuk időben beindítani az autóját. Valtteri pedig megpróbált mindent kihozni az autóból, és a 4-es kanyarnál kicsit szélesen fordult. Biztos, hogy javulhattunk volna, de azt nehéz megmondani, hogy mennyivel."

Massa dobogóra állna a hazai közönsége előtt Forrás: AFP

"Valóban úgy tűnt, hogy egy hibátlan körrel a miénk lehetett volna a pole pozíció, de most már kár ezen keseregni. Az a lényeg, hogy holnap is hasonló pozícióban végezzünk, hiszen meg szeretnénk tartani a 3. helyünket a konstruktőri bajnokságban" - vélekedett a helyettes csapatfőnök, Claire Williams.

Sikerült felzárkózni

Massa a nehézségek ellenére elégedett a 3. rajthelyével, és reméli, hogy vasárnap is egy remek eredménnyel ajándékozhatja meg a brazil közönséget. „Egész hétvégén nagyon jónak éreztem az autómat. A Mercedes még mindig gyorsabb nálunk, de sikerült csökkentenünk a különbséget" – mondta. „Holnap bármi megtörténhet, főleg a gyorsan változó időjárás miatt. Jó pozícióból indulhatok, és remélem, hogy nyomás alá helyezhetem az előttem állókat."

Bottas elismerte, hogy a Q3-ban ő is jobb köridőt futhatott volna, ha nem követ el több kisebb hibát. „Az autónk egész hétvégén egyre gyorsabb lett, és ma is nagyon ütőképesek voltunk" – mondta a finn, aki 58 ezreddel kapott ki Massától. „Elég közel voltunk a Mercedesekhez. A Q3-ban többször is hibáztam, szerintem egy tizeddel gyorsabb lehettem volna. Egy ilyen szoros időmérőn ez sajnos sokat jelenthet."

Bottas nem szeretne keseregni az elszalasztott lehetőség miatt, optimistán várja a futamot. „Jó helyről indulhatok, és örülök, hogy ismét mi foglaljuk el a második sort" – nyilatkozta. „Annak is örülök, hogy Felipének a hazai versenyén sikerült a 3. helyen végeznie. Holnap valószínűleg vizes lesz a pálya, ezért nagyon fontos, hogy jó stratégiát válasszunk. Ha ez sikerül, a dobogón végezhetünk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!