Vágólapra másolva!
A svéd a biztos szponzori háttere miatt bízhat benne, hogy a Caterham összeomlása után is a Forma-1-ben maradhat. Kobajasi is megpróbál helyet találni.

A Caterham pilótái, Kamui Kobajasi és Marcus Ericsson egyelőre nem tudják, mikor állhatnak rajthoz legközelebb egy Forma-1-es versenyen. Miután a Caterham ellen csődeljárás indult, a következő két futamot mindenképpen ki kell hagyniuk, az Abu-Dzabi Nagydíjon azonban visszatérhetnek, ha sikerül új tulajdonost találni a csapatnak.

A két pilóta mindenesetre nem lehet biztos benne, hogy a Caterham a következő szezonban is ott lesz a mezőnyben, ezért más lehetőségek után kell nézniük, ha a Forma-1-ben akarnak maradni. Kettejük közül Ericsson lehet magabiztosabb, hiszen a hírek szerint körülbelül 18 millió dolláros szponzorpénz áll mögötte, ami jelentősen megkönnyíti az elhelyezkedését.

Ericsson menedzsere, Eje Elgh úgy véli, a svéd újonc jövőjét nem befolyásolja a Caterham további sorsa, hiszen eddig is tárgyalásban álltak három másik istállóval. A menedzser egyébként arra számít, hogy Ericsson az utolsó versenyen újra autóba ülhet.

„Bernie Ecclestone ultimátumot adott a Caterhamnek: rajthoz kell állniuk Abu-Dzabiban, ha meg akarják szerezni a következő idényre érvényes licenszet" – mondta. „A licensz nélkül a csődbiztosok sem tudják eladni a csapatot, mert értéktelen lesz. Szerintem a csapat ott lesz az idényzárón, és Marcust meg fogják kérni, hogy versenyezzen."

A Caterham pilótái közül Ericsson lehet optimistább Forrás: AFP

Elgh hozzátette, Ericsson az Egyesült Államokba és Brazíliába is elutazik majd, „hiszen ebben a sportban soha nem lehet tudni, mi fog történni." Addig is tovább dolgoznak azon, hogy 2015-re helyet találjanak a svédnek, amire a menedzser szerint jó esélye van. „Egyelőre nem tudom megmondani, hogy mikor sikerül szerződést intéznünk a következő idényre. Nem számít, hogy 99,9 százalékban, vagy 80 százalékban vagyunk biztosak valamiben, a helyzet attól még bizonytalan marad. Időre van szükségünk."

„A listánkon eddig négy csapat szerepelt, de a Caterham már eddig is a lista alján volt" – árulta el Elgh. „Most csak annyiban változott a helyzet, hogy nagyobb lesz a verseny a megmaradt helyekért."

Kobajasi kivár

Kobajasi elismerte, egyelőre bizonytalan a jövője, de ő is megpróbál a Forma-1-ben maradni. „A csapat helyzete miatt sajnos nem tudok részt venni az Egyesült Államokban és Brazíliában rendezett nagydíjakon" – írta a honlapján a japán, akinek idén már a Belga Nagydíjat is ki kellett hagynia, miután a Caterham André Lotterernek adott lehetőséget.

„Nagyon sajnálom a szurkolóimat, akik már várták ezeket a versenyeket. Most szemmel tartom, hogyan alakul a csapat helyzete, majd alaposan átgondolom a lehetőségeimet, hogy a lehető legjobb döntést hozzam meg a jövőmmel kapcsolatban."

Kobajasi hozzátette, még semmit nem tud arról, hogy a Caterham rajthoz áll-e az idényzárón. „Talán el tudunk majd indulni, ez a következő két-három hétben derül majd ki. Egyelőre én is a válaszra várok" – mondta.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!