Vágólapra másolva!
Örül, hogy a „csodálatos” Mercedesnek köszönhetően sikerült feljönnie a második helyre, de mérges magára a rajt utáni hibája miatt. Hamilton azt mondja, Szocsiban „álomszerűen” működött a Mercedes.

A Mercedes idei kilencedik kettős győzelmét aratta az Orosz Nagydíjon, és ez bőven elég volt ahhoz, hogy három fordulóval az idény vége előtt bebiztosítsák a konstruktőri bajnoki címet. Győzelmének köszönhetően az egyéni pontversenyben Lewis Hamilton is növelni tudta az előnyét, de ismét csak 7 ponttal, miután Nico Rosberg reménytelen helyzetből kapaszkodott fel a 2. helyre.

Hamilton közvetlenül a rajt után még tartotta a vezető helyét, Rosberg azonban a 2-es kanyarnál megpróbálta megelőzni. Ez sikerült is neki, de csak úgy, hogy blokkolta mindkét első kerekét, és áthajtott a bukótéren. A Mercedes azonnal szólt neki, hogy adja vissza a pozícióját Hamiltonnak, mire Rosberg közölte, hogy a bokszba is ki kell állnia a kockásra fékezett gumijai miatt. A kerékcsere után az utolsó előtti helyen folytatta a futamot, ráadásul 52 kör várt rá egy szett közepes abroncson.

Rosberg elmondta, a hibája után reménytelennek érezte a helyzetét. „Azt hittem, a legjobb tíz közé sem tudok bekerülni" – ismerte el. „Az autóm azonban az egész versenyen csodálatos volt, csak ennek köszönhetem, hogy végül felértem a dobogóra."

„Nagyot hibáztam,miközben Lewisszal csatáztam" – tette hozzá a német. „Az enyém volt a kanyar – legalábbis azt hittem -, de most fordult elő először, hogy teljesen megtankolt autóval, padlógázzal érkeztem meg oda, és az autó kicsit máshogy viselkedett, mint amire számítottam."

Hamilton idei 9. győzelmével 17 pontra növelte az előnyét Forrás: AFP

Rosberg elárulta, a futam közepén nem volt biztos benne, hogy a leintésig kibírják az abroncsai. „Volt egy szakasz, amikor elkezdett romlani a gumik állapota. Az autóm túlkormányzott lett, és azt hittem, nem fogom kihúzni a futam végéig. Nagyon óvatosan bántam velük" – árulta el. „Végül kiderült, hogy többet is kihozhattam volna belőlük. A verseny előtt azt mondták, maximum 29 kört fognak bírni a gumik, én pedig az egész versenyen használtam őket."

A német elismerte, mérges magára a „felesleges hiba" miatt. „Úgy gondolom, a győzelemre is lett volna esélyem, ha nem rontom el az első kört" – mondta. „Csak magamat okolhatom ezért. A csapat miatt viszont nagyon boldog vagyok, hiszen óriási dolog, hogy megnyertük a konstruktőri bajnokságot."

Hamilton óvatos volt

Rosberg hibája után Hamiltonnak nem volt nehéz dolga, a többi istálló ezúttal sem jelentett veszélyt a Mercedes sikerére. „Ma álomszerű volt vezetni ezt az autót, minden tökéletesen működött" – mondta idei 9. győzelme után. „A pálya is remek, ezért nagyon élveztem a vezetést. Persze az is segített, hogy hátulról senki nem helyezett nyomás alá – de ha az ember vezeti a versenyt, akkor amúgy is nyomás alatt áll."

A brit elmondta, a rajtnál tudatosan vezetett kicsit óvatosabban. „Amikor legutóbb ilyen közeli csatát vívtam Nicóval, összeütköztünk, ezért csak arra figyeltem, hogy ne kapjak defektet, és túljussak az első körön" – utalt a spái incidensre. „Meglepődtem, hogy sikerült másodikként végeznie az elhasznált gumikon, de nyilvánvalóan remek munkát végzett."

Hamilton hozzátette, a 17 pontra nőtt előnye sem nyugtatja meg az utolsó három futam előtt. „Semmi nem változott, Nico továbbra is közel van hozzám. Nagyszerű teljesítményt nyújt, ezért minden pályán benne van a pakliban, hogy pontokat vesz el tőlem" – magyarázta. „Persze igyekszem mindent megtenni, hogy ez ne így történjen."