Vágólapra másolva!
A dán a verseny második felében folyamatosan spórolt a benzinnel, de így is megtartotta az 5. helyet. A McLaren gyorsabb volt Szocsiban, mint várták.

A McLaren idei egyik legjobb eredményét érte el az Orosz Nagydíjon, ahol Jenson Button a 4., Kevin Magnussen pedig az 5. helyen tudott célba érni. A megszerzett pontoknak köszönhetően visszaszerezték az 5. pozíciót a konstruktőri világbajnokságban, sőt rögtön 20 pontos előnybe kerültek a Force Indiához képest. A McLaren pilótái szerint ez a folyamatos fejlődésnek köszönhető, Szocsiban is láthatóan javult a tempójuk.

„Nem volt rossz ez a nap, azt hiszem, a legtöbbet hoztuk ki az autónkból" – nyilatkozta Button, akit csak a két Mercedes és Valtteri Bottas tudott megelőzni. A britnek nem volt eseménydús a versenye, de a rajtnál azért izgulhatott. „Az első körben kicsit megijedtem a 3-as kanyarnál, mert nagyon közel kerültünk egymáshoz Fernando (Alonsóval), ettől eltekintve azonban sima versenyem volt."

Button a többiekhez hasonlóan meglepődött azon, hogy milyen tartósnak bizonyultak a Pirelli abroncsai. „Furcsa volt, hogy egyetlen szett gumin ilyen sok kört meg tudtunk tenni. Úgy tűnt, a közepes abroncsok soha nem fognak elhasználódni, ez egy kicsit a régebbi versenyekre emlékeztetett" – magyarázta. „Austinban is hasonló a pálya borítása, ezért kíváncsi leszek, hogyan viselkednek majd a gumik a következő versenyhétvégén."

A McLaren gyenge idényét figyelembe véve Button elégedett a 4. hellyel, de elismeri, hogy nem ilyen eredményekre vágyik. „Amíg nem állhatunk a dobogó tetejére, mindig többre vágyunk – ilyen a Forma-1-es versenyzők hozzáállása" – mondta. „Ma mindent kihoztunk az autónkból, és erős volt a versenytempónk, de hamarosan jobb eredményekre is képesek lehetünk."

Magnussen versenye a vártnál könnyebben alakult Forrás: AFP

Magnussent az időmérő után büntetéssel sújtották váltóhiba miatt, ezért a dán úgy döntött, agresszív stílusban vág neki a versenynek. A rajtnál sikerült is előrelépnie, utána pedig a vártnál könnyebben tudta tartani a pozícióját. „Az első köröm nagyon jól sikerült, gyorsan előreugrottam az 5. helyre" – nyilatkozta. „Ez végül sokba került nekem, mert a verseny hátralévő részében egyfolytában az üzemanyag-spórolásra kellett koncentrálnom."

„Úgy éreztem magam, mintha csak egy átlagos vasárnap délután kocsikáznék – már 200 méterrel a kanyarok előtt felengedtem a gázpedált, hogy spóroljak a benzinnel" – árulta el a dán, akinek az volt a szerencséje, hogy szinte az egész mezőnynek figyelnie kellett a fogyasztására. „Nagyon meglepődtem, hogy senki nem ért utol. Biztos voltam benne, hogy Fernando támadni fog hátulról, de ő sem tudott utolérni. Valószínűleg hasonló nehézségekkel küszködött."

Magnussen elmondta, a McLaren nem számított rá, hogy ilyen erős lesz az orosz pályán. „Folyamatosan javul az autónk, szerencsére ezt most az eredményekkel is sikerült alátámasztanunk" – nyilatkozta. „Jó hétvégénk volt, hiszen gyorsabbak voltunk, mint amire számítottunk. Remélem, a következő versenyeken is hasonló lesz majd a helyzet."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!