Vágólapra másolva!
A finn úgy véli, a legjobb esetben is csak a második rajtkockát szerezhette volna meg a szocsi időmérőn. Massa rendkívül csalódott, de bízik benne, hogy az erős Williamsszel tud majd előzgetni.

Már pénteken sejteni lehetett, hogy a Williamsnek fekszik az új orosz pálya, az időmérőn pedig bebizonyították, hogy Szocsiban is az övék a második leggyorsabb autó. Valtteri Bottas 4 tizeddel maradt le a pole pozícióról, de egy hibátlan utolsó körrel gyorsabb is lehetett volna, Felipe Massa edzése viszont már a Q1-ben véget ért.

Bottas a Q1-ben és a Q2-ben is közvetlenül a Mercedesek mögött végzett, a döntő szakaszban pedig sokáig gyorsabbnak is tűnt náluk. Az utolsó mért körében megfutotta az abszolút legjobb időt az első két szektorban, a harmadikban azonban hibázott, és az utolsó kanyarban lesodródott a pályáról. A finn elmondta, a hibája miatt csalódott, de a pole pozíció megszerzésére egyébként sem számított.

„Nem is tudtam, hogy közel kerültem a pole-hoz – csak azt láttam, hogy az előző körömhöz képest javíthatok" – nyilatkozta. „Azt hiszem, az első két szektorom túl sokat kivett az abroncsaimból, ezért a kör végére már nem működtek megfelelően. Ezzel talán elvesztettük az esélyünket arra, hogy az első rajtsorban végezzünk, de szerintem a hiba nélkül is legfeljebb egy pozícióval kerültem volna előrébb. A Mercedes egész hétvégén nagyon erősnek tűnt az utolsó szektorban, ezért nem hiszem, hogy megszerezhettem volna a pole-t."

Bottas kihasználná, hogy a rajtrács tiszta oldaláról indul Forrás: AFP

Bottas szerint a harmadik rajthelynek is vannak előnyei, ezért nem is kesereg az eredménye miatt. „A pálya tisztábbik feléről indulhatok – ez egy új pályán kifejezetten hasznos lehet, hiszen az ideális ív mellett elég piszkos az aszfalt" – magyarázta. „A 3. helyezés jó eredménynek számít, és a versenytempónk is remek. Bízom benne, hogy holnap felvehetjük a harcot a Mercedesekkel, és újra felállhatunk a dobogóra."

Massa előretörne

A problémákkal küszködő Massa csapattársa eredményét látva még csalódottabb volt a műszaki hibája miatt. „Ezen a pályán a szokásosnál is ütőképesek vagyunk, ezért nagyon rosszkor jött ez a probléma. A második sorba befértünk volna" – mondta a brazil, aki a Q1-ben csak nagyon lassú köröket tudott futni, és a 18. rajthelyet szerezte meg.

„Az egész Q1-ben küszködtem a motorerővel. Többféle módszert is kipróbáltunk, hogy megoldjuk a problémát, de végül semmit nem tehettem. A benzinnyomásal lehetett probléma, de ezt még ki kell vizsgálnunk" – árulta el Massa, aki így sem mondott le a jó eredményről. „A 18. rajthely messze van az ideálistól, de ezzel az autóval képes leszek az előzésre. Lesz esélyem a pontszerzésre, a kármentés lesz a célunk."

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!